Előző 889. Európa bajnoki selejtező Következő

Magyarország
  1:2  
(0:0)
Észak-Írország

Időpont: 2014.09.07. Helyszín: Budapest, Groupama Aréna Térkép
Vezette: Aytekin Deniz (Németország) Nézőszám: 21
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Pintér Attila 

Góllövők: Priskin Tamás /75 , McGinn Niall/81 , Lafferty Kyle/88

Cserék: Nikolics Nemanja  -> Priskin Tamás  /46 , Gyurcsó Ádám  -> Lovrencsics Gergő  /58 , Ward Jamie -> McGinn Niall /66 , Rudolf Gergely  -> Kovács István Ádám  /70 , McAuley Gareth -> Cathcart Craig /72 , Norwood Oliver -> McKay Billy /79

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

A felkészülési mérkőzések után eljött hát az első komoly megmérettetése a Pintér-csapatnak. Az eddigi négy felkészülési találkozó nem sok jóval biztatta a labdarúgáshoz értőket. Minden mérkőzést itthon játszottunk és két győzelem, egy döntetlen, egy vereség a mérleg. Ez nem is hangzik olyan rosszul... Nos igen, de ha azt is nézzük, hogy kik voltak az ellenfelek és milyen volt a játék, akkor mindjárt érthető a fenti megjegyzés. Szóval Finnország ellen 1-2, Dániával 2-2, Albánia ellen 1-0, Kazahsztánnal szemben pedig 3-0. A játékról pedig érdemes elolvasni ezeknek a mérkőzéseknek a krónikáját (természetesen itt az MLA honlapon!).

Korábban az Észak-Ír csapat ellen négyszer léptünk pályára és még sohasem kaptunk ki, sőt minden alkalommal mi győztünk.. Egyszer itthon (1988 VB selejtező 1-0), és háromszor idegenben (1989 VB selejtező 0-2, 2000 0-1, 2008 0-2). Igaz, nagy gólarányú diadalt nem arattunk, de ez akár jó előjelnek is tekinthető. Méginkább az, hogy a FIFA ranglistáján a mi 34. helyünkhöz viszonyítva, az Észak-Ír válogatott 61 sorral lejjebb a 95. helyen szerepel.

A mérkőzésre az új ferencvárosi stadionban, a Grupama Arénában került sor.

Gera két év után ismét válogatott kerettag, ezen a találkozón azonban nem léphet pályára, mert az egyik edzésen sérülést szenvedett. Szalai Ádám az egyik közösségi oldalon közölte a szurkolókkal, hogy amíg Pintér Attila a szövetségi kapitány, addig nem kíván szerepelni a válogatottban. Később, ha igény tartanak rá, a válogatott rendelkezésére áll. A szövetségi kapitány a kezdőbe egy újoncot, az Újpesten játszó Balogh Balázst is meghívta. Az összeállítás és a hadrend még az utolsó napokban is lényegesen átalakult, mert a mérkőzésről készült hivatalos kiadványban még a felállás, és a tervezett játékos keret is teljesen másként szerepelt. Balogh nincs is a füzetben, Gulácsi véd Bogdán helyett és Gyurcsó valamint Nikolics is kezdő (Korhut és Varga Roland helyett) Futács a cserék között sincs..
A vendégcsapatban egy helyen volt változás a várthoz képest.

Na de kezdődjön a találkozó!

Bár mi végeztük el a kezdőrúgást, de a vendégek vették először célba a kaput, a negyedik percben. A próbálkozás meglehetősen gyengére sikeredett. Egy perc múlva Dzsudzsák Gyurcsó labdáját perdítette kapu mellé. A hatodik percben Lipták rémületes dolgot művelt. A tizenhatosunkon belül adta oda a labdát Wardnak, aki szerencsére ezen annyira meglepődött, hogy nem okozott veszélyt.
A várakozásnak megfelelően a vendégek inkább védekeznek, mi vezetünk néhány támadást, több-kevesebb veszélyt okozva. ...inkább kevesebbet.
A félidőben valójában említésre méltó esemény nem történt. Támadgattunk, de meglehetősen erőtlenül és ötlettelenül, így a vendégek hárítani tudtak minden próbálkozást és meglehetősen könnyen semlegesítették a veszélyesebbnek gondolt játékosainkat, így például Dzsudzsákot.
A negyvenedik perctől egyre erősebben lehetett hallani a lelátókról a füttyszót.
Az utolsó percek azonban hoztak helyzetet. Ezt azonban az Észak-Ír válogatott alakította ki, kihasználva Tőzsér hibáját. Az elvesztett labdával Ward indult meg, lövése kipattant Gulácsiról, az ismétlés azonban már fölé szállt.
A szünetre váró csapatok a fütty mellett még hallhatják az "Ébresztő!" rigmust is.

A mérkőzés a második félidőben ott folytatódik, ahol a szünet előtt abbamaradt. Egy-egy helyzetecske itt is ott is, de semmi látványos vagy igazán veszélyes.
A hatvanadik perc után hangzik fel a pályán a "Pintér takarodj!" rigmus, ami sajnos jól kifejezi a pályán látható tehetetlenséget.
Továbbra is támadásokat vezetünk és továbbra is eredménytelenül.
Végre a hetvenötödik percben megváltozik ez a helyzet. Dzsudzsák végezhetett el szögletrúgást jobbról. A beívelt labda megtalálja a sok felemelkedő fej között Priskin Tamásét, aki egészen közelről, remekül fejel a kapu közepébe. 1-0

A gól nem sokat változtatott a játék képén. Vagy talán mégis, hiszen alig telt el öt perc és a vendégek támadtak. Lafferty tisztán kényszerítőzhetett és könnyedén tört előre a tizenhatoson belülre, védőjátékosaink között, majd kimozduló kapusunk mellett McGinnhez passzolt, aki egyedül lőhetett öt lépésről az üres kapu közepébe. 1-1

Két perccel a gól után Lipták a meglóduló McGinnt szerelte becsúszva. Valószínűleg meghúzódhatott, mert azonnal ez után cserét kért. Bár nem feladata, de észrevehette volna, hogy már megtörtént a három csere, így sajnos csak az ápolás maradt... és tíz játékos a pályán. Lipták már nem tért vissza a játékba.
Öt perccel a vége előtt egy kis veszély a vendégek kapuja előtt. Lovrencsics beemelésére rosszul mozdult ki a kapus, de a védelem mentett.

...és két perccel a vége előtt ismét az Észak-Ír válogatott támad. A tizenhatosunk előtt passzolgatnak majd egy lövéssel is próbálkoznak, ami lepattan az egyik védőnkről, majd egy másik játékosunkon és így kerül a támadó észak-ír elé, aki a tizenhatosra jobboldalt befutó McGinnhez továbbít. A csatár azonnal a kapu elé passzol, ahol Lafferty és Vanczák érkezik a gólvonalra. Végül a labda Vanczákról kerül a hálóba. 1-2 (A hivatalos FIFA jegyzőkönyvben Lafferty a gólszerző.)

Mit is mondhatnánk...?
Amit igen, azt inkább nem.

A kapitány leginkább csak arról beszél, hogy "ki kell elemezni a hibákat". Nos, lesz mit és talán arról sem lenne rossz szót ejteni, ami nem volt a pályán: játék, lelkesedés, harci szellem, ötlet, stb. stb.
Lehet hivatkozni Lipták kiválására, de ha már korábban gólokkal vezetünk, akkor ez mit sem számít, meg akkor sem, ha az utolsó percekben mi támadunk, főként hogy tudjuk, hogy a védelmünk még teljes létszámban is meglehetősen sebezhető, hogy ne mondjuk "átjáróház", ahogy az az egyenlítő gólnál is látható volt. Egyes játékosok a vendégek szervezett védelmére panaszkodnak. érdekes, hogy ez rajtuk kívül senkit nem lepett meg. Bár ha a sajátunkból indulunk ki...

Az Észak-Ír kapitány nyilatkozatából kiderül, hogy t is meglepte a győzelem...

Hosszan lehetne sorolni azokat a statisztikai adatokat, amelyeket negatív irányban megdöntöttünk, de elég csak egyet említeni. Mi vagyunk azok, akik nélkül sorozatban tíz EB döntő mérkőzései zajlottak. Utoljára 1972-ben voltunk ott. Most felcsillant a lehetőség, hiszen 16 helyett 24 csapat lehet ott a küzdelmekben, de ez a mérkőzés nem sok jót ígér.

Másfél héttel a találkozó után (szeptember 18-án) az MLSZ Pintér Attilát leváltotta és helyére ideiglenes megbízással Dárdai Pál, korábbi válogatott labdarúgót nevezte ki. 
 
Előzmények
Válassz a listából