Előző 883. Világbajnoki selejtező Következő

Hollandia
  8:1  
(4:0)
Magyarország

Időpont: 2013.10.11. Helyszín: Amszterdam, ArenaA Térkép
Vezette: Martin Atkinson (angol) Nézőszám: 48000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Egervári Sándor 

Góllövők: Van Persie/16 , Strootman/25 , Lens/38 , Van Persie/44 , Dzsudzsák Balázs /48 , Van Persie/52 , Devecseri Szilárd /65 , Van der Vaart/86 , Robben/89

Cserék: Hajnal Tamás  -> Elek Ákos  /46 , Kádár Tamás  -> Devecseri Szilárd  /46 , Van Persie -> Kuyt /61 , Németh Krisztián  -> Nikolics Nemanja  /78 , Strootman -> Fer /80

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

...még gombócból is...
Soha ilyen vereséget nem szenvedett el magyar válogatott!
Nyolc gólnál többet még soha, senki nem rúgott nekünk. Ez is csak kétszer fordult elő, 1909-ben Anglia és 1932-ben Ausztria, de ezeken a mérkőzéseken mi is szereztünk két gólt.
Hét gól különbséggel csak háromszor vertek meg minket 1908-ban és 1912-ben (olimpiai tornán) Anglia és 1941-ben Németország. Mind három esetben 0-7 lett az eredmény. Most azonban nyolcat kaptunk.

A mérkőzés előtt:
Ez volt a tizenhetedik találkozó a két válogatott között. Legelőször 1930-ban, legutóbb egy éve találkozott a két együttes. Eddig hét győzelem, két döntetlen és hét vereség. Hollandiában eddig kilencszer léptünk pályára és három győzelemmel, öt vereséggel és egy döntetlennel tértünk haza. A legutóbbi négy kiruccanásunk alkalmával, 1987 óta, vereséget szenvedtünk és a 5-20-as gólkülönbség sem biztató. Legutóbb, itthon, 1-4-re szenvedtünk vereséget. Most a hollandok már továbbjutottak, mi pedig még küzdünk, küszködünk...
Ha valaki azt hinné, hogy vendéglátóink, annak tudatában, hogy már továbbjutottak, félvállról vennék az összecsapást, csak egy-két adalék. Hollandia 2001 óta veretlen a VB-selejtezőkön. Harminc ilyen mérkőzést játszottak és három döntetlenen kívül valamennyit megnyerték hetvenhét gólt rúgtak és csupán kilencet kaptak. Olyan mérkőzésen, aminek tétje volt, otthon tizenhárom éve veretlenek.

Szalai betegség miatt nem játszik, Németh Krisztián került a kezdőbe.

Egervári a két évvel ezelőtti holland-magyart hozta fel pozitív példának, ahol 3-5-re kikaptunk. Miközben győznünk kellene, azt mondta a kapitány, hogy már egy döntetlen is szép eredmény lenne, de valószínűleg nem lenne elég... hát így...

...és a mérkőzés:
Gyakorlatilag a találkozó első percétől kezdve alárendelt szerepet játszottunk. Igazából még felvillanásunk sem volt a mérkőzésen és nincs a csapatnak olyan része, olyan embere, akit elismerés illetne meg, legalább a küzdeni-tudása miatt. Vendéglátóink azt és úgy tettek a pályán amit akartak. Különösebb megerőltetés nélkül szerezték meg a győzelmet. Sajnos még kemény edzőmérkőzésnek sem nevezhetjük ezt a kilencven percet.

Nem vártak sokáig a naracsmezesek. A harmadik percben már a hálónkban táncolt a labda. Igaz, ezt a találatot a bíró, les címén, nem adta meg. Jobb oldalról végeztek el szögletrúgást, amit Bruma kapura is fejelt és Koman csak a gólvonalról tudja kifejelni a labdát, amit Lens kapásból vágott a kapuba. Utólag elárulhatjuk, hogy valószínűleg szabályos gól... lett volna.
A hetedik percben holland szöglet szállt a kapu elé, amit Bogdán éppen Lens elé tolt, aki tovább tette Van Persie elé, de az óriási helyzet kimaradt.
Az első negyedórában is holland fölény volt, de néha még mi is meg-megmutattuk magunkat.
A tizenhatodik percben jobbról adtak be a vendégek. A rövid sarokkal szemben, öt méterre a kaputól álló Van Persie fejéről pedig a kapu bal felső sarkába kerül a labda. Bogdán egy pillanatra megtorpant, a veszélyes hollandot pedig teljesen egyedül hagyták a védők. (1-0)

Az első gól után kicsit rákapcsoltak a hazaiak. Mi meg beszorultunk a saját térfelünkre és próbáltuk követni a játék menetét, de nem nagy sikerrel. A huszonnegyedik percben Van der Vaart ment el a védelem mellett, majd ügyesen visszatette a játékszert Lenshez, aki tíz méterről, senkitől sem zavartatva, tökéletes gólhelyzetben, nagy erővel fölé lő.
Azután a huszonötödikben a védelem segített összehozni a másodikat. Egy támadás végén Bogdán már vetődött a labdáért, de Korcsmár kétségbeesett felszabadítási kísérlettel, elrúgta előle a labdát... Lenshez, aki balról középre tette, az egyedül hagyott Strootman pedig hét méterről kényelmesen fejelhetett a jobb felsőbe. (2-0)

Továbbra is csak holland támadásokat látunk. Nem nagy erővel, de folyamatosan, mi pedig örülünk, ha néha hozzá tudunk érni a labdához, de megtartani...
A harmincnyolcadik percben a középen, az ötösön helyezkedő Robben felé száll a beadás, de Korcsmár még ki tudja kanalazni előle, hátrafelé. Ezzel azonban a labdát éppen Lensnek kínálja fel lövésre, aki él is az alkalommal és tizenkét méterről a kapu jobb oldalába vágja a bogyót. Több védőnk is állva nézte a történéseket. (3-0)

Egy perccel később nem rajtunk múlott, hogy nem kaptuk meg a negyediket. Strootmann tizenhat méterről a bal ficaknál találta telibe a kapufát. Azt sem tudjuk igazán, hogy hol a labda. Szerencsére a hazaiak meg most a kapufára játszanak. Ezúttal, egy perccel az előző lövés után, Janmaat hét méterről találja telibe a jobboldalit.
A negyvenkettedik percben valami egészen különlegeset láthatunk. Egy magyar lövés eltalálja a holland kaput! Dzsudzsák végez el egy szabadrúgást huszonöt méterről, a labda a kapu baloldala felé száll, de a hálóőr ki tudja tolni.
Egy perccel a félidő vége előtt Lens meghúzza a baloldalon, Robbenhez továbbít, aki beemel a középen érkező Van Persie pedig a jobb sarokba fejel. Ez volt a hollandok első, gyors, lendületes támadása. természetesen a védelmünk, sőt talán az egész csapat ezt is csak nézte és érdemben nem tudott beleszólni a történésekbe. (4-0)

Jól jött a szünet... legalább az alatt nem kaptunk gólt...

...és talán más miatt is. Végre azt láttuk, hogy csapatunk támad és el is jutottunk a hazai kapuig és Dzsudzsák be is tudott adni. A beadásba pedig Bruma kézzel ért bele. Ugyan nem szándékosan, de tény, hogy lelassította a labdát és az irányát is megváltoztatta, így nem csoda, hogy a bíró azonnal a tizenegyes pontra mutatott. A büntetőt Dzsudzsák, az ellenkező irányba mozduló kapus mellett, a bal alsóba lőtte. Már nem lesz nulla! (4-1)

Sajnos a gól nem rázta fel a mieinket, továbbra is csupán edzőpartnerek vagyunk és talán még annak sem igazán jók.
A gól a hollandokra sem volt hatással éppen úgy, félgőzzel játszanak, de éppen úgy szerzik továbbra is a gólokat. Az ötven kettedikben már az ötödiket. Balról érkezett a labda középre Robbenhez, aki az érkező Van Persie elé fejelt. A támadó nyugodtan vehette le a labdát az ötösön, majd kényelmesen a kapu közepébe gurított. A támadó mellett nem volt senki... és már meg sem lepődünk. A holland ezzel a góllal átvette a válogatott gólrekorderi címét, hiszen már negyvenegynél tart, míg az eddigi rekorder, Kluivert negyvenig jutott. (5-1)

Egy-két magyar próbálkozás után ismét a hollandok támadtak. Lens beadása szállt el a kapu előtt, de nem jutott el Robbenig, mert Devecseri a kapu jobb sarkával szemben az ötösnél, megelőzte a támadót. Elfejelte előle a labdát... a kapunkba... (6-1)

A hetvennyolcadik percben Lens és Van der Vaart összjáték után, utóbbi öt méterről célozta meg a kaput, de ezúttal Bogdán bravúrosat védett.
A nyolcvanadik percben Dzsudzsák balról adott be, a labdát Nikolics hat méterről fölé rúgta.
A nyolcvanhatodik percben szabadrúgáshoz jutnak a vendéglátók. A húsz méterről megküldött labdába a sorfal egyik tagja beleteszi a fejét, amitől az irányt változtat és becsapja a sarokra mozduló Bogdánt és a kapu közepébe, a léc alá vágódik. (7-1)

Három perc múlva újabb szabadrúgás, nagyjából ugyan onnan, mit az előbb. Ezúttal Robben. Most nem pattant meg a sorfalon a labda, hanem simán átrepült a fel sem ugró sorfal fölött és bevágódott a jobb felsőbe. Bogdánnak esélye sem volt, hiszen ez a "sorfal oldala". (8-1)

Azt mondják, hogy a hollandoknak gondjuk van a kapus kiválasztásával, mert nincs igazán megfelelő. Nos, úgy látszik megtalálták a megoldást... ma valószínűleg akkor is győztek volna, ha egyáltalán nincs kapusuk...

A mérkőzés után:
A történelmi vereség miatt Egervári Sándor a mérkőzés után benyújtotta lemondását, amit az MLSZ vezetése el is fogadott. Az Andorra elleni találkozón már Csábi József (eddigi pályaedző) vezeti majd a csapatot.
Egervári kapitánysága alatt 34 mérkőzést játszottunk, 17 győzelem, 8 döntetlen és 9 vereség a mérleg.

Matematikailag még mindig van esély a csoport második helyének és a pótselejtező lehetőségének a megszerzésére. Bár most a negyedik helyen állunk, hiszen a románok és a törökök is győztek és így elénk kerültek, de ha mi legyőzzük Andorrát, a törökök és a románok pedig nem tudnak nyerni Hollandia, illetve Észtország ellen, akkor...

  
 
Előzmények
Válassz a listából