Előző 425. Világbajnoki csoportmérkőzés, 3. csoport (8. VB Anglia) Következő

Magyarország
  3:1  
(1:1)
Brazília

Időpont: 1966.07.15. Helyszín: ismeretlen
Vezette: Dagnall, angol Nézőszám: 51300
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Baróti (Kratochvill) Lajos 

Góllövők: Bene Ferenc /3 , Tostão/14 , Farkas János /65 , Mészöly Kálmán /75

Cserék: nem volt csere

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Már-már mindenki temette a magyar csapatot a rossz rajt miatt. Szerencsére azonban a játékosok nem keseredtek el, töretlen önbizalommal készülődtek a kétszeres világbajnok elleni összecsapásra. Baróti  erre a mérkőzésre kicsit átalakította a csapatot. A kapuba Gelei t állította és bekerült Szepesi  és Mathesz  is. Az ellenfél nélkülözni kényszerült Pelét és számunkra ez sem volt rossz hír. Igaz az ellenfél csapata így is rendkívül erős volt.


Nézzük mi történt ezen a sokáig emlékezetes találkozón:
3. perc: Ez a meccs is jól kezdődik! Jobbról Sipos  Bené hez továbbította a labdát, aki egy csel után máris a 16-oson belül járt. Két elegáns húzás és túljutott P. Henriquen valamint Altairon is. Még elhúzta a labdát Bellini elől, azután 7 méterről a kimozduló Gilmar mellett ballal laposan lőtt a kapuba 1:0.
14. perc: Brazíl szabadrúgás a magyar kaputól 25 méterre. A büntetőt Rákosi  kezezése miatt ítélte meg a játékvezető. Lima nagy erővel a sorfalba rúgta a labdát, amit Tostão szelidített meg és 14 méterről belőtte a bal felső sarokba 1:1.
65. perc: Bene  futott el a jobb oldalon a kezdőkörből Albert től kapott labdával. Nagy iramban nyargalt középen Farkas  is. Bene  az alapvonalról futtában ívelt Farkas  elé, aki nem várt amíg leesik a labda, hanem futtában, kapásból 12 méteres bombával lepte meg a brazíl kapuvédőt. A labda a kapu bal oldalában állapodott meg 2:1.
75. perc: Már megint Albert től indult a labda és ismét Bené hez továbbította, aki már megint a 16-oson belül táncolt. P. Herique nem tudta elviselni, hogy a magyar csatár ismét átjátszotta és újra gólhelyzetbe került. Elvesztette a fejét és elhúzta a csatár lábát. A játékvezető habozás nélkül ítélt 11-est, amit Mészöly  tétovázás nélkül laposan nagy erővel lőtt a kapu jobb alsó sarkába 3:1.
77. perc: Újra Albert . Most a Sipos tól kapott labdával cselezte be magát a 11-es pontig. Farkas nak gurított, aki 8 méterről bombázott a jobb felső sarokba. De ezt a gólt a bíró les miatt nem adta meg. (Akik látták úgy gondolták inkább azért dönthetett így, mert a három gólt már elégnek találta.)


A brazíl válogatott az 1954-es világbajnokság óta nem kapott ki világbajnoki mérkőzésen. (Akkor is tőlünk!)
A mérkőzés után az angol lapok áradoztak a magyar válogatottról. A VB esélyesét látták a mieinkben.
A mi érzéseinket is kifejezte a Daly Mirror amikor azt írta a mérkőzésről "Édesebb volt az álomnál".
Albert et Peléhez hasonlították és Farkas  találatát nevezték "az évszázad góljá"-nak. Ezen a mérkőzésen kapta Mészöly az újságíróktól a "Szőke Szikla" nevet. A középhátvéd nem csak kemény, de önfeláldozó játékával is kiérdemelte ezt a címet. Sérülése után, törött vállal, felkötött kézzel játszotta végig a mérkőzést.


A magyar válogatott az egész mérkőzésen káprázatos játékot mutatott be és leiskolázták a brazilokat. A világhírű labdaművészek ellen csodálatos gólokkal győztünk, így a továbbjutás eldöntése az utolsó csoportmérkőzésre maradt. Minden remény megvolt a jó folytatásra.


Azután ez a VB is kicsit másként alakult.


Fotók:
1.Az évszázad találata után így örült Farkas. 
 
Előzmények
Válassz a listából