Előző 924. Barátságos mérközés Következő

Magyarország
  2:3  
(1:3)
Kazahsztán

Időpont: 2018.03.23. Helyszín: Budapest, Groupama Aréna Térkép
Vezette: Musiał Tomasz (Lengyelország) Nézőszám: 6500
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Georges Leekens 

Góllövők: Murtazayev Roman/6 , Zaynutdinov Baktiyar/10 , Szalai Ádám /21 , Seidakhmet Yerkebulan/39 , Németh Krisztián /68

Cserék: Bese Barnabás  -> Hangya Szilveszter  /46 , Botka Endre  -> Lovrencsics Gergő  /46 , Ugrai Roland András  -> Németh Krisztián  /46 , Seidakhmet Yerkebulan -> Pertsukh Yuriy /59 , Elek Ákos  -> Pintér Ádám  /67 , Kleinheisler László  -> Pátkai Máté  /73 , Zaynutdinov Baktiyar -> Paragulgov Magomed /73 , Nikolics Nemanja  -> Böde Dániel  /76 , Khizhnichenko Sergei -> Tungyshbayev Yerkebulan /76 , Kuat Islambek -> Akhmetov Yeldos /84 , Murtazayev Roman -> Suyumbayev Gafurzhan /88 , Islamkhan Bauyrzhan -> Miroshnichenko Dmitriy /94

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Korábban egyszer találkoztunk vendégeinkkel, 2014-ben, akkor 3-0-ra nyertünk itthon.

1991 óta rendelkeznek labdarúgó szövetséggel.
A csapat szövetségi kapitánya az egykori orosz válogatott labdarúgó, Alekszandr Borogyjuk. 2008-10 között Bernd Storck irányította őket.
A világranglista 135. helyén állnak. Andorra a 130. ezen a listán.
Kleinheisler és Elek ebben az országban játszanak.
2016 nyara óta nem nyertek mérkőzést.

Mind a két kapitány először vezeti pályára csapatát.
Nálunk a Storck-féle összeállításokhoz képest egyetlen új név tűnt fel: Otigba (nigériai-magyar), aki a Ferencváros védelmét erősíti. Korhut és Kádár sérülés miatt maradt ki a csapatból.
Mi a világranglista 50. helyén álltunk a találkozó előtt.

Leekens szerint:
"Kazahsztán védekező és nagyon szervezett focit játszik, nekünk pedig fontos lemérnünk, hogy az új elképzeléseinkből mit és hogyan tudunk majd megvalósítani ellenük."
"Ezen a két mérkőzésen nem az eredmény lesz a legfontosabb, hanem hogy lássuk, hogyan tudja a csapat megvalósítani az elképzeléseinket. Emellett a másik kiemelten fontos szempont, hogy a két hazai mérkőzésen a csapat újra találkozik a szurkolókkal, és nagyon fontos, hogy ők újra a csapat mögé álljanak. Ez viszont nem fog az ölünkbe hullani, ezt ki kell érdemelnie a csapatnak a pályán mutatott odaadással, elszántsággal, küzdeni akarással. Úgy kell játszanunk, hogy ismét büszkék lehessenek a válogatottra!"


A mérkőzés nem éppen a vendég csapat lerohanásával kezdődött. Az biztos, hogy az első percekben mi próbálkoztunk, de nagyon óvatosan, puhatolózva vagy talán inkább ráérősen, tanácstalanul. A kazah csapat egy ideig még várt a hazai csapatoktól megszokott, az első negyedórákra jellemző lerohanásra, azután az ötödik percben megunták a várakozást és megindultak a kapunk felé. A nézőkben éppen csak megfogalmazódott, hogy most látjuk az első valamire való támadást. Murtazajev iramodott meg és beadását Fiola csak szögletre tudta menteni. A jobboldali szögletet Iszlamhan tette be a kapu elé. többek között Elek, Szalai és Ugrai előtt is elsuhant a labda, de megtalálta Murtazajevet, aki baloldalról ballal könnyedén lőtt a léc alá. 0-1

Nem is nagyon tudtuk összeszedni magunkat. Egy-két bátortalan próbálkozás után ismét a vendégek következtek. Iszlamhan cselezett ki két embert és a tizenhatoson belülről középre adott. Fiola teljesen egyedül, zavartalanul megpróbál tisztázni az ötösnél, de a labda Zajnutgyilovhoz kerül, aki nem sokat teketóriázik, hanem hét méterről jobbal a bal alsóba továbbít. Fiola még beleér, Gulácsi is majdnem eléri, de végül csak a háló állítja meg a labdát. A tizenhatoson belül mindeközben hat magyar játékos tartózkodott, a kapuson kívül. Hárman ember nélkül... 0-2

Eddig nem sikerült felfedeznünk, hogy mi is lett volna a terv, milyen játékot akart játszani a csapatunk (még azt sem nagyon, hogy egyáltalán labdarúgást-e?), de már két gólos hátrányba kerültünk.

Csapatunk nagyon szenved. Náluk jobban talán csak a nézők. Nincs egyetlen épkézláb akció sem. Védekezünk a védekezőnek beharangozott játékosokkal szemben. Az első negyedóra végén a szurkolók is elvesztették a korábban (még az első gól után is meglévő) bizalmat és felhangzik a "K..va gyenge!...

Talán csak Dzsudzsák az aki igazán hajt. Ezt mutatja a huszonegyedik perc is, amikor szabadrúgáshoz jut a tizenhatos magasságában a jobboldalon. A szabadrúgást nagyon gyorsan végzi el, annyira, hogy a kazah csapat egy része még a kapuja felé fut, tehát nem is látják mi történik. A belőtt labda Kleinheisleré, aki a kap elé gurít, ahol több védő között is megtalálja Szalait, ő pedig ballal a kapu jobb oldalába lő. 1-2

A huszonötödik percben Szeidahnet marad egyedül , de szerencsénkre elügyetlenkedi a helyzetet.
Több próbálkozásunk is lessel ér véget és bár ezeken kívül is láthatunk egy-egy ígéretes akciót, mindig van egy vendégjátékos, aki tisztázni tud. Végső esetben a kapus hárítja az igazán veszélyesnek nem mondható próbálkozásokat.

A harmincadik percben Otigba-Dzsudzsák-Nikolics a labda útja. Utóbbi már a tizenhatoson belül cselezget és miután tisztára játssza magát nyugodtan belelövi a kapusba a labdát.
Három perc múlva Ugrai egy Elektől kapott átadást lő szintén a kazah portás ölébe.

Lassan alább hagy a lendületünk és ismét teret kapnak a vendégek. Egy szöglet utáni akcióban a kapu elé emelt labdát Posztnyikov fejeli alig a kapu mellé. A kazah egyedül állt az ötös vonal előtt, a kapuval szemben, a legközelebbi védőnk legalább másfél méterről figyelte.

A harminckilencedik percben a kazahok egy saját térfelükön megszerzett labdából, a jobb oldalról igazi tért-ölelő átadással indítják a támadást. A labda a baloldalon száll előre, kicsit hosszan és Bese el is éri, még a támadó előtt, de a tizenhatos mellett elveszíti a labdát és Murtazajev a bátortalanul beavatkozni próbáló Otigba mellett tovább tudja tenni a kapu túloldalán érkező Szeidahmetnek, aki a balra vetődő kapus mellett laposan lő a jobb sarokba. 1-3

A félidőben már igaz esemény nem történik. A vendégek nem erőltetik, mi meg...

A második félidő valamivel rosszabbul indul és folytatódik, mint ahogy az első véget ért. Talán több a szabálytalanság... Ezen kívül azonban a kazahok meglepő könnyedséggel tartják a labdát, higgadtan adogatnak. Egyáltalán semmit nem csinálunk...
A hatvankettedik percben mégis történik valami, amit még nemigen láthattak magyar labdarúgó pályán, válogatott mérkőzésen. A "B-közép" jelentős része feláll, összeszedi a transzparenseit és kivonul a stadionból.

Azután teljesen váratlanul a hatvanhetedik percben Hangya egy magyar támadás végén a bal oldalról meglehetősen gyengén adott be. A menteni próbáló kazahról azonban éppen Németh elé kerül a labda és ő jobbal nagy erővel a kapu bal alsó sarkába lő. A lövésben talán benne volt minden elkeseredettsége, de tény, hogy a védők csak nézték az elzúgó játékszert, de beavatkozni nem tudtak. 2-3

Még talán sokakban felvillant, hogy egyenlíthetünk, a bizakodóbbakban talán az is, hogy nyerhetünk is, de a játékosokat erről nem értesítette senki. Nem volt hajtás, "meghalás a pályán", csak valami fásultság és beletörődöttség.
A vendégeknek már jó így.
A hátralévő idő gyenge labdázgatással és cserékkel telik.

...és megkönnyebbülés amikor felhangzik a hármas sípszó....

Bizony a szurkolóknak a látottakról alaposan meg volt a véleményük. Hallhattuk a „Hol a szívetek?” kérdést a korábban már említett rigmust, ami a játék minőségére utal.
Már a szünetben is volt hangos fütty, ami a végén még erősebben szólt, bár ahogy említettük sokan már korábban távoztak.
Dzsudzsák becsületére legyen mondva, hogy ennek ellenére a találkozó végén még a közönséghez vezette a csapatot, bár tudta, hogy dicséretet nem fognak kapni és a mezeket sem fogja elkérni senki.
A lelátó véleménye és javaslata a megoldásra: „Dárdai Pali, Dárdai Pali”
Az MLSZ reagálása: megköszönték a szurkolást...

Néhány reakció ami talán érdekes lehet:
Böde: "A mester mondott pár szót, de mivel nem jó az angolom, nagyon nem értettem, a többiek meg nem fordították le."
Szalai: “...amikor az ember azt gondolja, hogy nincs már lejjebb, mégis van lejjebb”
Georges Leekens: „Négy nap után csoda lett volna, hogy minden megoldásunk működjön.. Nem volt szerencsénk az elején. Ilyen hibákat nem szabad elkövetni, ilyen szinten már három gólt lehet kapni belőlük. A becserélt játékosok mutatták, hogy karakterük van. "


A magyar válogatott az első 10 percben egynél több gólt 1997-ben kapott, amikor 7-1-re kikaptunk Jugoszláviától.
Kazahsztán legutóbb 2014-ben Kirgizisztán ellen szerzett 3 gólt.

Egy éven belül kikaptunk Kazahsztán mellett, Luxemburgtól és Andorrától is. 
 
Előzmények
Válassz a listából