Előző 844. Világbajnoki selejtező Következő

Portugália
  3:0  
(1:0)
Magyarország

Időpont: 2009.10.10. Helyszín: Lisszabon, Luz-stadion Térkép
Vezette: Hamer, luxemburgi Nézőszám: 50115
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Erwin Koeman 

Góllövők: Simao Sabrosa/18 , Liedson/74 , Simao Sabrosa/80

Cserék: C. Ronaldo -> Nani /27 , Vadócz Krisztián  -> Priskin Tamás  /56 , Huszti Szabolcs  -> Buzsáky Ákos  /67 , Simao -> Veloso /81 , Liedson -> Nuno Gomes /83 , Dzsudzsák Balázs  -> Varga József  /84

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Az előző, hazai találkozón, egészen alacsony színvonalú találkozón kaptunk ki Portugáliától. Akkor sokan értetlenül szemlélték, hogy miért a védekezésre helyezi a hangsúlyt a kapitány (még az első tíz percben bekapott gól után is). Most már a találkozó előtt néhány nappal világossá tette, hogy lényegesen nem változott a véleménye. Úgy gondolja, hogy lehet támadó játékkal 4-0-ra kikapni és lehet védekezve 1-0-ra nyerni. Igaz - de az is, hogy lehet ugyanezt vereséggel is eljátszani, vagyis lehet támadó játékkal 4-0-ra nyerni és védekezve 1-0-ra kikapni.  ...és egy támadó, izgalmas, gólokat szerző válogatottat jobban szeret a  közönség, mint egy unalmas, visszahúzódó csapatot. Még a vereség sem fáj annyira, ha a játék szép, a játékosok lelkesek. Persze a győzelem mindent felülírhat.

A hazai csapat lendületesen kezdett, de nagyon idegesen. Sok hibával játszottak, ennek tudható be az is, hogy bár többet birtokolták a labdát, a találkozó első helyzetét mi alakítottuk ki. A kilencedik percben Huszti adott labdát Gerának, aki a bal oldalon beviharzott a tizenhatoson belülre és tizenkét méterről lőtt. Labdáját Eduardo vetődve fogta. A portugálok ezután is nyomtak, de helyzetük nem volt. A tizennyolcadik percben azután a védelmünk segített rajtuk. Több hiba is megelőzte a gólt. Egy jobbról beemelt labda ívét Gyepes nem jól számította ki, alászaladt, ami így az előretörő Ronaldóhoz került a tizenhatoson belül. Ronaldo forgolódott kicsit, azután beadta. A berobbanó csatárok elől a kivetődő Babos még éppen el tudta ütni, a kipattanóra azonban Sabrosa csapott le leggyorsabban (megelőzve a lassan eszmélő Gyepest ) és közelről a hosszúsarokba vágta a labdát. (1-0)

A gól utáni percekben megélénkültek a hazai támadások, de azután ismét kiegyenlítetté és meglehetősen szürkévé lett a játék. A portugálok gyakorlatilag beszüntették a támadásokat. Még így is futotta nekik egy-egy próbálkozásra, de Meireles lövése a harmincnyolcadik percben és Carvalho fejese az utolsó előtti percben is elkerülte a kaput. Tőlünk pedig két  veszélyes megmozdulásra futotta.  Négy perccel a félidő vége előtt Dzsudzsák jobbról, tizenhat méterről nagy erejű lövést küldött kapura. Eduardó bele tudott pofozni a labdába, ami így a jobb kapufa érintésével hagyta el a játékteret. Az utolsó percben a bal oldalon végeztünk el szabadrúgást. A beívelt labdára Gera ugrott fel legjobb ütemben és a kapust is megelőzve fejelt, sajnos a lécet találta telibe.

A második félidő magyar lövéssel kezdődött. Huszti húsz méterről kapura szúrt labdája lepattant a védőkről. A portugál csapat nyugodtan passzolgatott, meg mi is, amikor nálunk volt a labda. Tíz perccel a kezdés után az első hazai helyzetet Bosingwa huszonöt méterről leadott lövése jelentette, ami csak alig kerülte el a bal alsó sarkot. A hatvanadik percben mi is eljutottunk a vendéglátók kapujáig. Vanczák egy baloldali nagy bedobással juttatta Priskinhez a labdát, aki tovább csúsztatta a kapu felé és Eduardo meg is szerezte. A hatvanharmadik percben Nani hozta játékba a középütt felfutó Meirelest, aki tíz méterről lövésre szánta el magát, de Babos látványos védéssel hárította, a jobb alsóba tartó labdát. Két perc múlva Nani döntött úgy, hogy ő is megpróbálkozik a kapunk bevételével. Tizennégy méterről a bal alsóba szánt labdáját Babos bravúrral ütötte ki. A kipattanóból Sabrosa próbálkozott, de nyolc méterről a bal felsőbe szánt labdáját Babos szögletre tolta. A hetvennegyedik percben ismét Babos állt a támadó portugálokkal szemben. Volt ott még nagyon sok magyar játékos (nyolcan, a gól pillanatában már kilencen tartózkodtak a tizenhatoson belül), de érdemben nem akadályozták a hazai támadást. Balról szállt, egy magyar fejet éppen csak érintve,  a baloldalra a labda Alveshez, aki betette az ötösön belülre, amire Liedson pontosan érkezett és fejjel küldte kapura, pontosabban Babosra, aki még beleütött, de a játékszer úgy perdült, hogy a gólvonalon áthaladt, amikorra kapusunk ki tudta tessékelni a kapuból. (2-0)

Erre gondol az, aki a kapitány fentebb említett kijelentésével vitába száll. Lehet védekezve nyerni 1-0-ra, de ahhoz védekezni kell...

Tíz perccel a találkozó vége előtt a kegyelemdöfést is megkaptuk. Gyepes elvesztette a labdát és ebből indult az újabb portugál akció. A baloldalról átívelt labdáról Vanczák lemaradt, nem úgy Sabrosa, aki levette a játékszert és tíz méterről a kapu bal oldalába lőtt. (3-0)

Ha az eredményt és a csapatokat nézzük, nem is lepődünk meg. Portugália jobb csapat, talán még ennyivel is... úgy általában, de ez(!) a portugál csapat még egy átlagos válogatott szintjét sem érte el. Ez ellen a csapat ellen már nagyon is elgondolkodtató az eredmény.
 
 
Előzmények
Válassz a listából