Előző 469. Európa-bajnoki selejtező a négyes döntőbe jutásért, harmadik találkozó (IV. Európa-bajnokság - Belgium) Következő

Magyarország
  2:1  
(1:1)
Románia

Időpont: 1972.05.17. Helyszín: Belgrád, JNA-stadion Térkép
Vezette: Mihasz, görög Nézőszám: 55000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf 

Góllövők: Kocsis Lajos /26 , Neagu/33 , Szőke István /87

Cserék: Deleanu -> Halmageanu /54

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

Már két találkozót játszott a csapat, de mind a kettő döntetlennel végződött. Mivel az idegenben szerzett gólok nem számítottak az akkori szabályok szerint (ez nekünk kedvezett volna), ezért harmadik mérkőzésnek kellett döntenie a négy közé jutásról mégpedig semleges helyszínen.
Csupán három nap telt el a Belgrádban játszott találkozó óta, amikor a két csapat ismét összecsapott.


Még el sem kezdődött a mérkőzés, már cserélni kényszerült a román csapat. A bemelegítés során Dembrovski megsérült és a kezdéskor már Domide állt a helyén. A magyar csapatban is volt súlyos sérülés. A második félidő elején Kű , aki a mérkőzés egyik legjobbja volt, összeütközött Deleanu-val. Perceken keresztül nem látot, szédült, szemöldöke felrepedt, az arcába, szemébe csurgott a vér. Kérdéses volt képes lessz-e folytatni a játékot, de addig könyörgött, amíg vissza engedték a pályára és jelentős része volt a sikerben.


Nagyon egyforma játékerőt képviselt a két válogatott. A mérkőzés végig nagyon küzdelmes, izgalmas volt. Már úgy látszott, hogy hiába a harmadik találkozó, most sem sikerül döntésre vinni a dolgot. Igaz, hogy még az első félidőben vezetést szereztünk, de mintha csak erre vártak volna a románok szinte azonnal egyenlítettek.
Most azonban az utolsó percek nekünk hoztak örömöt, mégpedig egy tizennégy méteres, laposan, a román kapu jobb alsó sarkába vágódó Szőke  lövés képében.


A mieink megérdemelten nyertek, és jutottak az EB legjobb négy csapata közé! A repülőtéren sok ünneplő szurkoló várta a csapatot.
Miközben mi a harmadik mérkőzéssel voltunk elfoglalva a négyes döntő másik három résztvevője az NSZK, Belgium és a Szovjetúnió már mosolyogva pihentek. 
 
Előzmények
Válassz a listából