Dátum Esemény
1325. Az azték birodalomban több labdajáték mellett a futballt is játszák.
1321. A különböző tiltások nem ok nélküliek. Egy példa a játék közben eluralkodó dúrvaságra, hogy futballjáték közben meggyilkolják John de Buddeworth-öt és a fejét használják labdának.
1319. Franciaországban brutalitása miatt V. Fülöp betiltja a soule nevű játékot. Később a tiltást 1969-ben V. Károly, 1781-ben pedig a parlament is megismétli.
1314. 04. 13. Ebből az évből származik az első említése Angliában annak, hogy lábbal is játszanak labdajátékokat. Ugyanebben az évben, II. Edward idején London polgármestere (Nicholas Fardon) megtiltja a város falain belül a futball játékot. A tiltás oka, hogy bőrlabda kergetése közben, amit hólyaggal béleltek ki, a játékosok saját és társaik testi épségén kívűl valamennyi polgárt veszélyeztették, lévén az utcákon hajszolták a játékszert. Az elkövetkező években még sokszor tiltják be ezt a játékot Anglián kívül is akár börtönbüntetést is kilátásba helyezve a tilalom megszegőivel szemben. ( A tiltást később III. Edward, II. Richard és IV. Henrik idején megerősítették.)
1175. Angliában a diákok és a kézművesek farsang idején labdajátékot játszanak.
1160. Franciaországban elterjed egy kultikus futballjáték a soule.(Az elnevezést a kelta "heul"-ra vezetik vissza, ami Napot jelent. A játékot két falu vagy a falu egyik és másik vége között játszották. Kezdéskor a labdát a felektől egyenlő távolságban a magasba dobták (hogy érintkezzék a Nappal, eredetileg vallálsos célja volt ajátéknak) valamint megszólalt a harang. A játék célja a labda eljuttatása az előre kijelölt kapuba (templomajtó, városkapu, stb.). A játéktér a teljes határ vagy település, az eszközökben sem válogattak. A labda börből készült szalmával vagy korpával töltött gömb.
1120. Kínában rohamosan csökken a labdarúgás népszerűsége, ami annak is köszönhető, hogy nagyképűnek, kötekedőnek tartott profi játékosok alkotják a csapatokat.
1096. Japánban lejegyzik a kemari szabályait.
905. 05. 20. A japán kemari játékban Daigó tennónak 206 ütésig sikerü a levegőben tartania a labdát. Tekinthetjük ezt az első feljegyzett rekordnak.
850. Nem csak falvak lakói, de néha népek is játszottak egymással a brit szigeteken. Húsz-húsz fős angol és skót labdajátékos csapat küzd egymással Kildear-Castle mellett. Ez az első feljegyzés nemzetközi viadalról. A találkozót végül az angolok 3:2-re megnyerték.
800. -as évek Angliában kedvelt szórakozás az ún. határlabdázás, ahol egy-egy falu lakóiból állnak össze a nagylétszámú csapatok és megpróbálják a labdát az ellenfél területére juttatni cseppet sem finom eszközökkel. (Eredetét a rontások elűzésére vezetik vissza, amiket belegyömöszöltek a labdába és igyekeztek kirugdalni a településről.) Ilyen eseményről ír Walter Scott Rob Roy c. regényében.
600. Sevilla-ban (Hispania) egy a labdarúgáshoz hasonló játékot játszanak.
0.
0.
Kr. e. 9. A rómaiak meghódítják Aquincumot. Erről a területről is kerültek elő a trigon és a harpasztum játékkal kapcsolatos emlékek, ábrázolások. Ezek Magyarország területén a legrégibb labdajátékkal kapcsolatos emlékek.
Kr. e. 52. A britt szigetekről kiűzik a rómaiakat, Julius Ceasar légióit. A végső ütközet után a győztesek footballoztak a harctéren elesett ellenfelek koponyáival. (A labdázást a római katonák vitték be a szigetre.)
Kr. e. 206. Kínában népszerű népi sport lett a labdarúgás, megjelenik az első szabálykönyv. Már levegővel töltött labdát használnak.
Kr. e. 300. Kínában négyféle változatát is játszák a "labda rugdosás"-nak. Pálya körül, pályán és már játszották egy, illetve két kapura is.
Kr. e. 2000. Japánban is elterjed a labdarúgás, itt kemarinak nevezik. A játéktér 94-97 m hosszú és 14-24 m széles volt, négy sarkán egy-egy fa állt. A labda kerülete 66-75 cm lehetett. (A mai labda kerülete 68-71 cm!)
Kr. e. 2600. A labdarúgás első ismert ábrázolása Kínában. Huang-ti uralkodása alatt a katonák képzésében kapott szerepet a játék. Egyes uralkodók sem vetették meg. Cseng Ti-ről azt beszélik, hogy még a kormányzást is elhanyagolta miatta. Az udvarban ünnepek alkalmával rendszeresen volt labdarúgás. A győztes csapatot virággal, gyümölcsel, borral és egy tömör ezüst tállal jutalmazták, a vesztes csapat kapitányát megkorbácsolták.
Kr. e. 3000.

Kínában megjelenik a labdarúgás, cu-kü vagy cu-csü (bőrlabdát rúgni) néven. Több forrás a játék tanítóiként az északi területek nomádjait, minden valószínűség szerínt, a hunokat említi.

<< Első < Előző 1325 - Kr. e. 3000  


 
 
Előzmények
Válassz a listából