Dátum Esemény
1898. 01. 01. A BTC , a MUE  és a Műegyetem  labdarúgómérkőzéssel köszöntötték az Új Évet. Igaz, ezek még csak házi, házon belüli mérkőzések.
1898. Ebben az évben 12 fővárosi és 2 nemzetközi mérkőzést játszottak a klubcsapatok. (A március 25-ein kívül a második nemzetközi mérkőzést is a Vienna Cricket and Football Club játszotta Budapesten, szintén a BTC  ellen. Ezen a bécsiek 5-0-ra győztek.)
1897. 11. 12. Sorra alakulnak meg a labdarúgó csapatok. A BTC -t a Magyar Úszó egyesület (MUE)  követi, majd a III. Ker. TVE  és az Óbudai TE gárdája, a Budai Football Csapat, majd az I. Műegyetemi Atlétikai és Football Club (Műegyetem) , a Magyar Athletikai Club (MAC)  és a Budapesti (Budai) Torna Egylet (BBTE) következik. (Az egyesületek nagy része már működött és most megalakították labdarúgó részlegeiket.)
1897. 10. 31. A BTC  csapata játsza a magyar labdarúgás első nemzetközi mérkőzését. A találkozót az ellenfél, a bécsi Wienna Cricket and Football Club csapata nyerte 2:0 arányban.
1897. 05. 09. E napon játszották a magyar labdarúgás történetében első hivatalos, nyilvános labdarúgómérkőzést (vagy ahogy a Sport Világ írta "football-matchet") a Millenárison. Mindkét csapatot a BTC -sek alkották. A "kék-fehérek" 5:0 arányban győztek a "piros-fehérek" ellen.
1897. 02. 28. Ekorra a BTC  edzése már szépszámú érdeklődőt is vonzott. Feltünt ez a Milenáris pálya portásának is. Ezen a napon az edzést csak beléptidíj fizetése után tekinthették meg. Ekkor fizettek előszőr a labdarúgás nézői.
1897. 01. 31. A Budapesti Torna Club  Első Magyar Football Teamjének első edzése. A pontos kezdés délután három óra, a helyszín a Millenáris versenypályája (vasárnap volt).
1897. 01. 24. Megalakítják az első magyar labdarúgó csapatot a Budapesti Torna Clubot (BTC). 
1897. Csapat alakítását tervezi a Magyar Athletikai Club (MAC) , a Ludovika Akadémia, a Magyar Úszó Egyesület (MUE)  és a Budapesti Torna Club (BTC) .
1897. Ebben az évben egy fővárosi és egy nemzetközi mérkőzést játszottak.
1896. 12. 01. A kor sportlapja a Herkules, arról számol be, hogy a Budapesti (Budai) Torna Egyesület (BBTE) edzőjének Bély Mihálynak, a Tornajátékok füzeteiben megjelent írása ismerteti a football játék szabályait. A leírás az "Angol Rúgosdi (Football)" címet viseli. Ebben a szerző megpróbálja magyar szavakkal (kezdőrúgás, lefülelés, berepítés, stb.) helyettesíteni a sportág angol szakkifejezéseit. Az írás joggal tekinthető az első magyar szabálykönyvnek is.
1896. 12. Ray Ferenc  amikor hazatért Svájcból, ahol megszerette a labdarúgást hozott magával egy labdát. Amikor meglátogatta a BTC  tornászainak egyik edzését a labdát az ott tartózkodó tornászok közé dobta. Azok lelkesen kezdték hajszolni a labdát, ami olyan hevesen folytatódott, hogy a tornaterem néhány ablaka és lámpája is áldozatul esett a küzdelemnek.
1896. 11. 01. Ezen a napon került sor az első szervezett mérkőzésre Magyarországon a Pékerdőben, Löwenrosen-Lányi Károly szervezésében.
1896. A labdarúgás Magyarországon elsősorban két egyesület tornászai között népszerű. Egyik a Budapesti Torna Club (BTC) , ahol Stobbe Ferenc és Ottó József veszik pártfogásukba a játékot. A másik a Budapesti (Budai) Torna Egyesület (BBTE), itt Bély Mihály népszerűsíti a futballt.
1895. 12. 08. A magyar atléták hagyományos téli viadalán a labdarúgás is szerepel. Ez elsősorban Harry Perry-nek, az atléták angol edzőjének köszönhető, aki támogatta ennek a labdajátéknak a terjedését. (Egyes források szerínt Ő hozta az első labdát az országba. Ha ez nem is igazolható, minden bizonnyal hozott hazájából ilyen játékszert.)
1895. 09. 11. - 12. Londonban ezen az éjszakán ellopták az angol futball kupát. A kupa egy futballkellék kereskedő (Shilkock) kirakatában volt kiállítva a Newton Roadon. Tíz font jutalmat is kitűztek a kézre kerítőnek, de a kupa sohasem került elő.
1895. 07. 17. Megjelenik a labdarúgás új szabálykönyve.
1895. Ettől az évtől számíthatjuk, hogy a sajtóban (főleg a sport sajtóban, elsősorban a Sport Világban) rendszeresen jelennek meg a labdarúgással foglalkozó cikkek.
1895. Lejátszák a British Lady Football Club (Angol Női Futball Klub) első hivatalos mérkőzését. Valószínűleg ez az első hivatalos női futball mérkőzés.
1894. 05. 08. Magyarországon torna és játékünnepélyt rendeznek és a műsoron helyet kap a labdarúgás is.
1893. 11. Andor Tivadar a tornaügy című lapban, a labdajátékok koronájának nevezi a labdarúgást és annak a meggyőződésének ad hangot, hogy előbb vagy utóbb, de mindenképpen népszerűvé válik.
1893. 10. Budapesten Ottó József fővárosi (Markó utcai) reáliskolai tanár, a tornatanárok számára rendezett "játéktanfolyamon" ismerteti és a gyakorlatban is bemutatja a "rugdaló"-nak nevezett labdajátékot. Ő maga lelkes híve volt a labdarúgásnak és diákjai körében is igyekezett népszerűsíteni. Később aktív szerepet játszott a BTC  megalakításában is. (A BTC tornászainak otthona is ez az iskola volt.)
1893. 09. 24. Szentpéterváron is bemutatkozik a futball. (Egy kerékpárversenyen a szünetet kitöltendő játszanak.)
1893. 09. Magyarországon a Ferenc József Nevelőintézet V. osztályos tanulói megalakították a Footbal Club nevű sport társaságukat.
1893. Egyes vélemények szerínt Szafka Manó budai főgimnáziumi tornatanár hozta az első labdát Londonból. Itthon a diákokkal ugrómércékből csináltak kapukat és így játszották az "angol labdázást". Kézzel! Csak amikor lefordították a szabálykönyvet akkor derült ki, hogy ezt a játékot lábbal kell játszani. Lassan belejöttek és egy év múlva már sokan nézték, amikor játékra került a sor.
1892. Valószínűleg a futballvilág első egyesületi játékos vásárlása (átigazolása) zajlik, amikor az Aston Villa megveszi a Westbromwich Albion csapatától John Reynoldsot (40 font) és Willie Grovest (100 font).
1891. 06. 08. Walter Camp (akit az "amerikai futball atyja" jelzővel illetnek) megjelentei könyvét, "American Football" címmel. Ez az első futballkönyv az Egyesült államokban.
1891. Az Ír Labdarúgó Szövettség javaslatára bevezetik a 11-es rúgást (büntető rúgást).
1890. Egy liverpoolitól, bizonyos Brodie-tól származik az ötlet, hogy a kaput hálóval lássák el. Ezt a következő évtől kötelezővé is teszik.
1889. Országszerte alakulnak játszó társaságok és ezekben minden bizonnyal rendszeresen játszanak futballt is.
1888. Megalakul a világ első labdarúgó ligája, az angol labdarúgó liga, 12 egyesület részvételéve, amelyek közül sok ma is az I. ligában játszik. (Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts. County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion, Wolverhampton Wanderers) A világ első labdarúgó bajnoka a Preston North End.
1886. A Képes Sportnaptárban megjelenik a "Három angol labdajáték" című írás, amelyben a szerző, Szokolay Kornél a labdarúgást is bemutatja. A kor sportlapja a Herkules, a futballról írt egyik cikkében megemlíti, hogy a játékban használt gumibelsővel ellátott bőrlabdához hasonlót már régen használtak Erdélyben. Az a labda egy kemény bőrbe vart felfújt hólyag, amit "széllabdának" neveznek.
1885. 11. 28. Újabb két nemzet jelent meg a nemzetközi labdarúgó világban. Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada ezen a napon egymás ellen vívták első nemzetközi találkozójukat. Ezen az első összecsapáson Kanada 1:0-ra győzött. Ez a két ország volt az 5. és a 6. nemzetközi porondra lépett labdarúgó válogatott. A következő évben ismét összecsaptak, akkor az USA győzött 3:2-re. De ezután az USA 1916-ig, Kanada 1924-ig nem játszott újra nemzetközi labdarúgó mérkőzést.
1885. 09. 05. Skóciában, kupamérkőzésen az Arbroath csapata fogadta a Bon Accord együttesét. A hazaiak hihetetlen győzelmet arattak 43-szor vették be a vendégek kapuját. A győzelem mégsem lett ilyen nagy arányú, mert a bíró 7 gólt les miatt nem adott meg. Így az eredmény "csak" 36:0. Az elsőosztályú mérkőzések történetében mindmáig ekkor született a legtöbb gól és a legnagyobb arányú győzelem.
1885. Angliában hivatalosan is bevezetik a profizmust, tehát a labdarúgás megélhetési forrássá, szakmává válik.
1884. 01. 26. - 03. 29. Lebonyolítják az első nemzetközi labdarúgótornát. A British International Championship elnevezésű mérkőzés sorozatot Anglia, Skócia, Wales és Írország résztvételével (6 találkozó). A legjobb Skócia lett, miután mindhárom mérkőzésén győzedelmeskedett. Ezt a nemzetközi tornát a fenti csapatok 1984-ig, 100 éven keresztül a háborús évek (1915-19, 1940-45) kivételével minden évben játszották. Ezzel jelenleg ez a leghosszabb ideig fenálló nemzetközi küzdelem sorozat. Ebben az évben játszottak előszőr hat nemzetközi mérkőzést.
1883. Kötelezővé teszik a felső keresztléc használatát.
1882. 06. 02. Angliában Londonban első hivatalos értekezletét tartja a The International Board a labdarúgás hivatalos szabályalkotó testülete, amely egyedül jogosult a labdarúgás szabályainak módosítására. Ez a joga azóta is fennáll.
1882. 02. 27. Angliában Manchesterben előkészítő megbeszélést tartanak a The International Board a labdarúgás hivatalos szabályalkotó testületének létrehozása céljából.
1882. Írország előszőr játszik nemzetközi labdarúgó mérkőzést és egy héten belül mindjárt kettőt. Előszőr február 18-án majd 25-én. Az elsőn Angliától 13:0-ra, a másodikon Walestől 7:1-re szenvedett vereséget. Ők voltak a negyedik nemzet a nemzetközi porondon. Ebben az évben már összesen öt nemzetközi mérkőzés zajlott.
1882. Szabályozzák a bedobást (partdobást), amit ezután két kézzel kell elvégezni.
1882. Szabadtéri Játszó Társaságot alakítanak a pesti református főgimnáziumban. A kezdeményező Baráth Ferenc, a gimnázium irodalom tanára. Egyes adatok szerínt már játszottak futball-t is.
1880. A játékvezetőnek megadják azt a jogot, hogy akár véglegesen is kiállíthassa a csapat valamelyik tagját, ha az súlyosan vét a szabályok ellen. Ekkorra kialakult, hogy sorsolással választanak térfelet és azt nem cserélik minden gól után, csak a félidőben.
1880. Angliában a Preston North End bejelenti, hogy fizetést ad a játékosainak.
1880. Megjelenik az első német futball szabálygyüjtemény.
1879. Megjelenik Molnár Lajosnak, a Reform c. lap munkatársának "Athletikai gyakorlatok" című könyve, amely egyik fejezetében ismerteti a labdarúgást. (Az adatokat gróf Esterházy Miksától a Magyar Athletikai Club elnökétől kapta.) Ebben az angol "rúgdaló"-t, ahogyan az angol kifejezést fordította, az iskolák figyelmébe ajánlja. Minden valószínűség szerínt ezt a munkát nevezhetjük a magyar labdarúgás első igazi írásos emlékének.
1879. Kosztovics László, aki magyar diákként angliai iskolákat látogatott meg, hazatérésekor egy futball-labdát is hozott magával. Ez az első próbálkozás, hogy Magyarországon meghonosítsák az "angol rúgósdi"-t. A kísérlet Szentendrén játszódott le, de nem járt sikerrel. A résztvevők a játékot túl dúrvának tartották, az volt az általános vélemény, hogy "nem embernek való"!
1879. Ebben az évben játszottak előszőr három nemzetközi mérkőzést. A válogatottak Anglia, Wales, Skócia. Az egymással vívott találkozókon Anglia bizonyúlt a legjobbnak.
1878. Sheffieldben lejátszák az első villanyfényes mérkőzést. A játékvezetők előszőr használnak sípot a mérkőzések vezetéséhez.
1876. 03. 25. Első nemzetközi mérkőzését vívta a világon a harmadik nemzetként Wales válogatottja. Az eredmény: Skócia- Wales 4:0. Az ellenfél Skócia csapata ebben az évben már a második válogatott mérkőzést játszották, amire eddig még nem volt példa. A mérlegük is nagyon jó, hiszen a másik találkozón Angliát győzték le 3:0-ra.


 
 
Előzmények
Válassz a listából