Előző 842. Világbajnoki selejtező Következő

Magyarország
  1:2  
(0:1)
Svédország

Időpont: 2009.09.05. Helyszín: Budapest, XIV. ker., Puskás Ferenc Stadion Térkép
Vezette: Rizzoli, olasz Nézőszám: 42000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Erwin Koeman 

Góllövők: Mellberg/8 , Huszti Szabolcs /79 , Ibrahimovic/94

Cserék: Dárdai Pál  -> Torghelle Sándor  /46 , Juhász Roland  -> Tímár Krisztián  /64 , Johan Elmander -> Marcus Berg /75 , Hajnal Tamás  -> Buzsáky Ákos  /84 , Samuel Holmén -> Tobias Hysén /85

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

A közelmúlt eredményeit figyelembe véve a FIFA ranglistán a 47. Magyarország, míg mostani ellenfelünk Svédország a 41., a következő Portugália a 17.
Jelenleg csoportunkban a két utolsó csapat nyolc-nyolc mérkőzést játszott már. Albánia hat, míg Málta egy pontot szerzett.  A többi négy válogatott hat-hat találkozón van túl és Dánia vezet tizenhat pontjával, majd mi jövünk tizenhárom ponttal, ezután Portugália és Svédország kilenc-kilenc ponttal.

A svédek helyezése nagy csalódást jelent. Így különösen fontos számukra a mostani mérkőzés. Legnagyobb problémájuk Ibrahimovic sérülése volt. Legutóbb Budapesten, éppen az Ő utolsó pillanatban lőtt találatával nyertek.

Bár voltak nálunk olyan játékosok, akikre a kapitány nem számíthatott (pl.: Vaskó, Vanczák, Bodnár), de a kényszerek ellenére is a megszületett összeállítás, méginkább a felállás meglehetősen szokatlan volt. Koeman mindig is a saját feje után ment, de az, hogy például Gera szélső középpályást játsszon, meglehetősen érthetetlen döntés - mint ahogy Huszti a csatár szerepében, a háta mögött Hajnallal, amikor a keretben ott van Torghelle és Priskin is... De hát ahogy mondani szokás, a puding próbája az evés.

A mérkőzést mi kezdtük nagyobb lendülettel, de a vendégek védelme nem jött zavarba. Az első kapura is veszélyes lövést Kallström eresztette meg az ötödik percben. Egy jobb oldali szöglet után, úgy tíz méterről küldte alig kapu fölé a labdát. Három perc múlva ismét szögletet végeztek el a svédek. Mellberg remekül érkezett a beküldött labdára és nyolc méterről a kapuba fejelt. (0-1)

A gól nem vette el játékosaink kedvét, sőt, még a kezdetinél is nagyobb lendülettel vezették a támadásokat. Rögtön a gól után Dzsudzsák labdáját Gera fejelte kapura, de a védők hárítottak. A tizenhatodik percben Gyepes öt méteres fejese szállt a kapufa mellé. Próbálkoztunk derekasan, de támadásokat nem sikerült jól befejezni. Vagy a svéd védelem "szólt" közbe, vagy nem találtuk el a kaput. Közben azért időnként a vendégek is meg-megvillantak, mindig veszélyt jelentve. A huszonnyolcadik percben egy jobbról érkező labdát Ibrahimovic a kapu torkából passzolt a bal kapufa külső oldala mellé. A svéd kapusnak a negyvenedik percben kellett először komolyabban védenie. Ekkor Dzsudzsák harminc méteres, kellemetlenül pattogó lövését hárította biztosan. Egy perc múlva már megint a mi kapunkat kerülgette a labda, ezúttal Kallström, talán beadásnak szánt lövése után, a jobb kapufa mellé csavarodva.

A második félidőt kicsit más emberekkel kezdte a csapat, de meglepetésre a már az első percektől láthatóan fájdalmakkal küszködő Juhász maradt és Dárdait váltotta fel Torghelle. Az első tíz perc egyértelműen a svédeké volt. Ezt több támadás, egy a jobb alsót súroló, tizenöt méterről leadott Ibrahimovic lövés, valamint Elmander védőinken elakadó öt méteres próbálkozása is jelezte. Az ötvenötödik percben jobbról íveltük be a labdát a svéd kapu elé és Dzsudzsák öt méterről meg is küldte rendesen, de a labda a kapu fölött hagyta el a játékteret. Egy perc múlva a mi kapunk forgott nagy veszélyben. Ibrahimovic a kapunk előteréből a felfutó Kallström elé tálalt, aki nagy erővel találta telibe a jobb kapufát. Svensson eszmélt először, lecsapott a kipattanóra és kapura küldte. Babos nagy vetődéssel éppen csak elérte. Egyre jobban felerősödtek a svédek, mi pedig elszürkültünk. A hatvanhetedik percben ismét a jobb oldalon futott fel a támadás. A beadás Holmenhez szállt, akit üresen hagytunk, így öt méterről, a kapuval szemben állva lőhetett. A labda a felső léc fölött hagyta el a játékteret. Már alig több, mint tíz perc volt hátra, amikor Dzsudzsák betört az ellenfél tizenhatosára és Elm szabálytalanul állította meg. A megítélt büntetőt Huszti lőtte a bal alsó sarokba. (1-1)

A játék megélénkült. Kicsit megszorongattuk a svédeket. A nyolcvankettedik percben Dzsudzsák a tizenhatos vonaláról lőtt, már megint a kapu mellé. A magukhoz térő vendégek a találkozó utolsó perceiben és a hosszabbításban ismét átvették az irányítást. Már a hosszabbítás utolsó percébe lépett a mutató, amikor Tímár rosszul számította ki egy, a kapunk elé küldött labda ívét és meglehetősen alászaladt. Ibrahimovics lecsapott és rávezette Babosra a játékszert. Kapusunk rendkívül jól zárta a szöget, a labda el is akadt benne, de visszapattant a svéd mellére, onnan pedig a kapuba. (1-2) Ezzel vége is volt a találkozónak.

Ibrahimovic már másodszor verte meg egymaga, az utolsó percben válogatottunkat.

A mérkőzés előtt még sokan számolgattak, hogy hogyan és mi módon lehet továbbjutni, legalább a pótselejtezőre (ehhez a második hely kell). Most senki nem számolgat. A következő találkozón, Portugália ellen, győzni kell. 
 
Előzmények
Válassz a listából