Előző 39. V. Olimpiai Játékok döntő Következő

Anglia
  7:0  
(3:0)
Magyarország

Időpont: 1912.06.30. Helyszín: Stockholm, Rasunda-stadion Térkép
Vezette: Groothoft, Holland Nézőszám: 8000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Herczog Ede 

Góllövők: Walden/21 , Walden/23 , Woodward/43 , Walden/49 , Walden/53 , Woodward/55 , Walden/85

Cserék: nem volt csere

Kiállítások: nem volt kiállítás
Kommentár:

A csapatot a válogató bizottság  állította össze. Már a sorsolásnál tudtuk, hogy ez az első olimpia nem kezdődik valami sikeresen. Rögtön a világ talán legjobbjaival összecsapni még akkor is ha most csak csupa amatőr jöhet. Ráadásul nagy hőségben játszottunk, árnyékban 34 fok és a levegő is szokatlanul száraz. Csapatunk számára a pihenés sem volt elégséges. (Körülbelül 100 magyar szurkoló is érkezett. Végig utaztak 2000 km-ert, igaz, hogy most útlevélre nem volt szükségük.)

 

Elkezdődött az összecsapás és mi támadtunk. Az angolokat is megviselték az időjárási körülmények.
19. perc: egy beadást csak úgy tudott az egyik angol védő megszerezni a magyar csatárok elől, hogy kézzel ütötte el a labdát. A bíró 11-est ítélt. Bodnár  készülődött, a rettegett 11-es lövő. Nekifutott és félelmetes erővel rúgott a földbe. A labda el sem gurúlt a kapusig, annak előre kellett lépnie, hogy felvegye.
21. perc: Rumbold  egy váratlan védelmi hibája miatt kaptunk gólt. Idegességében kapásból akarta előre küldeni a labdát, de mellé rúgott.
23. perc: A következő támadásnál az angol középcsatár lesen állva kapta a beadást és ráadásul kézzel tette maga elé a labdát. A bíró nem láthatta a kezezést mert előle takarták a játékosok, a partjelzők ugyan látták, de nekik nem ez a dolguk, a lest viszont nem vették észre, pedig az a dolguk...
43. perc: Újra csak mi támadtunk, de egy szöglet után mégis az angolok értek el újabb találatot.
A szünetben ami a melegre való tekintettel 30 perces volt, a játékosokat kézfogással köszöntötte Gusztáv Adolf a svéd trónörökös. Kiderült, hogy az angolok fedezete Hanney nem tud játszani, mert napszúrást kapott és rosszul van. Így az ellenfél csak 10 emberrel futott ki a pályára.
A II. félidő elején nagyon gyorsan, 10 perc alatt 3 gólt kaptúnk. 20 percel a második játékrész kezdete után Domonkos  kivédett egy 11-est. Kaptunk egy újabb gólt és Bodnár  lőtt egy kapufát a 89. percben.

 

Az első olimpiai szereplése tehát nagyon rosszul kezdődött a magyar válogatottnak. Sovány vigasz, hogy a világ egyik legjobbjától szenvedtünk kiütéses vereséget. Egy angol elemző szerínt a mezőnyben szépen, kombinatívan játszott csapatunk, de mindenki maga akart gólt lőni, magának akart gólhelyzetet teremteni. A rúgótechnikánk pedig nem elég sokoldalú, szerínte szinte mindenki orrheggyel lövi meg a labdát. Végül meg kell tanuli, hogy nem a nagy gólokra, hanem a sokra kell hajtani.

Fotó:
Csapatunk
Borbás akcióban 
 
Előzmények
Válassz a listából