Előző 165. Válogatott találkozó Következő

Portugália
  1:0  
(0:0)
Magyarország

Időpont: 1933.01.29. Helyszín: ismeretlen
Vezette: Melcon, spanyol Nézőszám: 15000
Felállás
 
További információk
 


Szövetségi kapitány: Nádas Ödön 

Góllövők: G. Silva/57

Cserék: Titkos (Titschka) Pál  -> Déri (Deutsch II.) Károly  /46

Kiállítások: Barátky Gyula /35 , César/35
Kommentár:

Az MLSZ hivatalos mérkőzései közé csak 2000-ben sorolták be ezt az összecsapást.
A profi válogatott téli túrájának része volt ez a mérkőzés. Január közepétől, február elejéig hat mérkőzést kötöttek le. Ebből a sorozatból a negyedik volt ez a válogatott találkozó. A mérkőzést megelőző két hétben Közép-Németországot 3-0-ra, Párizst 4-0-ra, Bordeaux-ot 5-0-ra győzte le a csapat. Utánna Oportóban 8-4-re, Frankfurtban 12-1-re nyertek a fiúk. Hat mérkőzés, öt győzelem és 32-6-os gólkülönbség. Igazán nem mondható rossz mérlegnek. Sajnos hivatalos nemzetek közötti találkozóvá éppen az az egy vált, amelyen vereséget szenvedtünk. Érdekes, hogy akkoriban az első Portugáliával víviott találkozónak számított ez az összecsapás, mert a hét évvel ezelőttit mi, a portugálokkal ellentétben, nem tekintettük nemzetek közötti mérkőzésnek, hiszen az ott pályára lépő csapat két túrázó klubb vegyes csapata volt. Sőt, mint jeleztük 2000-ig, még ez a találkozó sem számított nemzetek közöttinek, mert a profi válogatott játszotta. A Nemzeti Sport is Portugália - Magyar profiválogatott összecsapásként számolt be az eseményről. Mostanra tehát ez eddigi első, 1938-as találkozó a harmadik helyre került, míg ez a találkozó a második.
A mérkőzésre egyébként már nagyon fáradtan és megviselten érkezett a csapat. Az előző három mérkőzés, a nehéz pályák, a hideg idő, a folyamatos utazás és az influenza alaposan legyengítették a fiúkat.


A mérkőzés szinte úgy kezdődött, mint a Párizsi találkozó. Gyors magyar támadásokkal és a másodikból remek Titkos  góllal. Volt azonban lényeges különbség is, nevezetesen, hogy most a bíró lesre hivatkozva nem adta meg a találatot. Továbbra is futottak az akcióink. A portugálok a hetedik percben még labdát is cseréltek, mert azt mondták, hogy túl könnyű. (Megállapítaniuk viszont ezt nem lehetett könnyű, hiszen szinte nem is volt náluk.) Gyorsan kiderült, hogy a vendéglátók gyorsak erőteljesek és nagyon kemények, sőt durvának is mondhatók. A kicserélt labda mintha tényleg segítene, mert a következő percekben a portugálok veszélyeztetnek. A tizennegyedik percben Markos  tört be ellenfelünk tizenhatosára és csak ollóba fogva tudta megállítani a két hazai védő. Tizenegyes azonban a bíró szerínt nem járt az incidens miatt. Ezután is többnyire mi támadtunk a mély talaj ellenére is jó iramú mérkőzésen, de a kapuba nem sikerült betalálnunk, csak a kapufára. Ellenfelünk védői külön figyelmet fordítottak Sárosi ra, ami abban mutatkozott meg, hogy őt még többet rugdossták, mint a csapat többi tagját. A harmincötödik percben durva támadás érte Barátky t, amit ő sem hagyott viszonzatlanul. Az eddig oly elnéző játékvezető most mind a két játékost kiállította. Szinte ezzel egyidőben viharos szél támadt és jeges zápor hűtötte a felforrósodott hangulatot. A második félidőre az idő csendesedett, de a játék is. Rendszeres, de eredménytelen magyar támadások és nagyon kemény hazai játék. Alig több mint tíz perccel a kezdő sípszó után védelmi és kapushiba eredményeként, egy szabadrúgás után vendéglátóink szerezték meg a gólt. Ezután is szinte állandóan mi támadunk a szögletarány 6-1 a javunkra, az eredmény azonban... Sorra kimaradnak a legnagyobb helyzeteink is és nem tudunk változtatni az álláson.


Ezen a mérkőzésen a már felsorolt okok miatt a válogatott nem tudta azt hozni amire igazán képes volt. Tudásáról a túra hat találkozója alapján érdemes képet alkotni. Pár nap múlva Oportóban a csapat megmutatta, hogy ez a találkozó nem reális eredményt hozott. Ott 8-4-re győzelmet arattunk a portugálok felett. (A túra hat mérkőzésén kapott hat gólból ötöt így is a portugáloktól kaptunk.)


Tudni kell még a mérkőzéssel kapcsolatban, hogy bár Nádas Ödön  szövetségi kapitány találkozói közé soroljuk, a profi válogatott vezetője Máriássy Lajos dr . volt. 
 
Előzmények
Válassz a listából