Dátum Esemény
1900. 03. 22. A MAC  látta vendégül a berliniek csapatát a Millenárison. A mérkőzésen két szerencsétlen véletlen is történt. Orbán főhadnagy a MAC  játékosa a lábát, majd a német Hiller a karját törte. Az eset kapcsán ismét felerősödött a labdarúgás ellenzőinek a hangja. Del Medico Ágoston városatya javasolta Budapest közgyűlésének, hogy minden iskolában tiltsa meg a labdarúgást. A közoktatási miniszter pedig valamennyi állami iskolából titsa ki ezt a veszélyes játékot. Ami igazán megdöbbentő, hogy sok iskola tantestülete támogatta a javaslatot.
1900. Ebben az évben már elmondható, hogy a labdarúgás polgárjogot nyert Magyarországon, hiszen hetente voltak nemzetközi találkozók, hazai mérkőzések és vidéken is egyre gyakrabban gurúlt a labda a pályákon. Az adatok: 20 vidéki, 63 fővárosi, 56 nemzetközi mérkőzést játszottak a klubcsapaptok. Az első jótékonysági futballtornát is megrendezték a mentők javára, a nyertes a bécsi Cricketer, megelőzve a BTC -t és az FTC -t. Bemutatkozott a prágai Sláviacsapata is Budapesten.
1899. 05. 03. Megalakult a Ferencvárosi Torna Club  és azonnal el kezdett a labdarúgással is foglalkozni.
1899. A labdarúgás gyors terjedését mutatja, hogy ebben az évben már vidéken is voltak hivatalos mérkőzések. Az adatok szerínt 6 vidéki, 12 fővárosi és 40 nemzetközi mérkőzést játszottak a csapatok.
1898. 03. 25. Az első idegenben játszott nemzetközi mérkőzésre kerül sor Bécsben. Tulajdonképpen az előző év 10. 31-én játszot budapesti találkozó visszavágójáról van szó. A vendéglátó Vienna Cricket and Football Club 4:1 arányban győzedelmeskedik a BTC  felett. De magyar szempontból mégis örömteli az esemény, hiszen megszületik a magyar labdarúgás első nemzetközi mérkőzésen lőtt gólja.
1898. 02. 20. Most a Műegyetem  ellen a BTC  I. csapata állt ki. Az eredmény 1-0-ás félidő után 3-0 a BTC  javára. Ettől kezdve rendszeresek voltak a klubok közötti találkozók.
1898. 02. 06. A magyar labdarúgás első klubok közötti mérkőzését a BTC  II. játsza a Műegyetem  alig két hónapos csapata ellen. A megjelent 500 főnyi közönség kellemes, bár kicsit télies időben jó játékot és meglepetést láthatott. A lelkes és lendületes Műegyetem  5:0-ás győzelmet aratott. Érdekesség, hogy a műegyetemiek felkészülését a BTC  segítette.
1898. 01. 01. A BTC , a MUE  és a Műegyetem  labdarúgómérkőzéssel köszöntötték az Új Évet. Igaz, ezek még csak házi, házon belüli mérkőzések.
1898. Ebben az évben 12 fővárosi és 2 nemzetközi mérkőzést játszottak a klubcsapatok. (A március 25-ein kívül a második nemzetközi mérkőzést is a Vienna Cricket and Football Club játszotta Budapesten, szintén a BTC  ellen. Ezen a bécsiek 5-0-ra győztek.)
1897. 11. 12. Sorra alakulnak meg a labdarúgó csapatok. A BTC -t a Magyar Úszó egyesület (MUE)  követi, majd a III. Ker. TVE  és az Óbudai TE gárdája, a Budai Football Csapat, majd az I. Műegyetemi Atlétikai és Football Club (Műegyetem) , a Magyar Athletikai Club (MAC)  és a Budapesti (Budai) Torna Egylet (BBTE) következik. (Az egyesületek nagy része már működött és most megalakították labdarúgó részlegeiket.)
1897. 10. 31. A BTC  csapata játsza a magyar labdarúgás első nemzetközi mérkőzését. A találkozót az ellenfél, a bécsi Wienna Cricket and Football Club csapata nyerte 2:0 arányban.
1897. 05. 09. E napon játszották a magyar labdarúgás történetében első hivatalos, nyilvános labdarúgómérkőzést (vagy ahogy a Sport Világ írta "football-matchet") a Millenárison. Mindkét csapatot a BTC -sek alkották. A "kék-fehérek" 5:0 arányban győztek a "piros-fehérek" ellen.
1897. 02. 28. Ekorra a BTC  edzése már szépszámú érdeklődőt is vonzott. Feltünt ez a Milenáris pálya portásának is. Ezen a napon az edzést csak beléptidíj fizetése után tekinthették meg. Ekkor fizettek előszőr a labdarúgás nézői.
1897. 01. 31. A Budapesti Torna Club  Első Magyar Football Teamjének első edzése. A pontos kezdés délután három óra, a helyszín a Millenáris versenypályája (vasárnap volt).
1897. 01. 24. Megalakítják az első magyar labdarúgó csapatot a Budapesti Torna Clubot (BTC). 
1897. Csapat alakítását tervezi a Magyar Athletikai Club (MAC) , a Ludovika Akadémia, a Magyar Úszó Egyesület (MUE)  és a Budapesti Torna Club (BTC) .
1897. Ebben az évben egy fővárosi és egy nemzetközi mérkőzést játszottak.
1896. 12. 01. A kor sportlapja a Herkules, arról számol be, hogy a Budapesti (Budai) Torna Egyesület (BBTE) edzőjének Bély Mihálynak, a Tornajátékok füzeteiben megjelent írása ismerteti a football játék szabályait. A leírás az "Angol Rúgosdi (Football)" címet viseli. Ebben a szerző megpróbálja magyar szavakkal (kezdőrúgás, lefülelés, berepítés, stb.) helyettesíteni a sportág angol szakkifejezéseit. Az írás joggal tekinthető az első magyar szabálykönyvnek is.
1896. 12. Ray Ferenc  amikor hazatért Svájcból, ahol megszerette a labdarúgást hozott magával egy labdát. Amikor meglátogatta a BTC  tornászainak egyik edzését a labdát az ott tartózkodó tornászok közé dobta. Azok lelkesen kezdték hajszolni a labdát, ami olyan hevesen folytatódott, hogy a tornaterem néhány ablaka és lámpája is áldozatul esett a küzdelemnek.
1896. 11. 01. Ezen a napon került sor az első szervezett mérkőzésre Magyarországon a Pékerdőben, Löwenrosen-Lányi Károly szervezésében.
1896. 05. 02. Magyarországon Ferenc József és Gizella felavatja a Gizella (Vörösmathy) tér - Városliget között közlekedő kéregvasutat.
1896. 04. 11. Hajós Alfréd megszerzi a magyar sport első és második olimpiai aranyérmét (100m-en és 1200m-en).
1896. 04. 06. - 15. Athénban lebonyolítják az I. újkori olimpiai játékokat. (A labdarúgás még nem szerepel a programban.) 13 ország, 295 sportolója vett részt a versenyeken, amelyeket 9 sportág, 43 versenyszámában rendeztek.
1896. 04. 06. - 15. Az I. újkori olimpiai játékokon 8 magyar versenyző indult (valamennyien férfiak). Szereztünk két arany, egy ezüst és két bronzérmet, valamint egy negyedik helyezést.
1896. A labdarúgás Magyarországon elsősorban két egyesület tornászai között népszerű. Egyik a Budapesti Torna Club (BTC) , ahol Stobbe Ferenc és Ottó József veszik pártfogásukba a játékot. A másik a Budapesti (Budai) Torna Egyesület (BBTE), itt Bély Mihály népszerűsíti a futballt.
1896. Görögországban az olimpia támogatására kiadják a világ első sport témájú bélyegeit.
1895. 12. 08. A magyar atléták hagyományos téli viadalán a labdarúgás is szerepel. Ez elsősorban Harry Perry-nek, az atléták angol edzőjének köszönhető, aki támogatta ennek a labdajátéknak a terjedését. (Egyes források szerínt Ő hozta az első labdát az országba. Ha ez nem is igazolható, minden bizonnyal hozott hazájából ilyen játékszert.)
1895. 11. 08. Az anyagon áthatolni képes sugárzást fedez fel Wilhelm Conrad Röntgen és X-sugaraknak nevezi el őket. (Ezeket a sugarakat hívjuk most röntgensugaraknak.)
1895. 09. 11. - 12. Londonban ezen az éjszakán ellopták az angol futball kupát. A kupa egy futballkellék kereskedő (Shilkock) kirakatában volt kiállítva a Newton Roadon. Tíz font jutalmat is kitűztek a kézre kerítőnek, de a kupa sohasem került elő.
1895. 07. 17. Megjelenik a labdarúgás új szabálykönyve.
1895. Ettől az évtől számíthatjuk, hogy a sajtóban (főleg a sport sajtóban, elsősorban a Sport Világban) rendszeresen jelennek meg a labdarúgással foglalkozó cikkek.
1895. Lejátszák a British Lady Football Club (Angol Női Futball Klub) első hivatalos mérkőzését. Valószínűleg ez az első hivatalos női futball mérkőzés.
1895. A magyar utakon megjelennek az első automobilok.
1894. 06. 23. A Párizsban ülésező Nemzetközi Atlétikai Kongresszus zárásaként határozatot hoznak "az olimpiai játékok újjáalapításáról". Megalakul a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). Tagjai között foglal helyet Kemény Ferenc Magyarország képviseletében.
1894. 05. 08. Magyarországon torna és játékünnepélyt rendeznek és a műsoron helyet kap a labdarúgás is.
1893. 11. Andor Tivadar a tornaügy című lapban, a labdajátékok koronájának nevezi a labdarúgást és annak a meggyőződésének ad hangot, hogy előbb vagy utóbb, de mindenképpen népszerűvé válik.
1893. 10. Budapesten Ottó József fővárosi (Markó utcai) reáliskolai tanár, a tornatanárok számára rendezett "játéktanfolyamon" ismerteti és a gyakorlatban is bemutatja a "rugdaló"-nak nevezett labdajátékot. Ő maga lelkes híve volt a labdarúgásnak és diákjai körében is igyekezett népszerűsíteni. Később aktív szerepet játszott a BTC  megalakításában is. (A BTC tornászainak otthona is ez az iskola volt.)
1893. 09. 24. Szentpéterváron is bemutatkozik a futball. (Egy kerékpárversenyen a szünetet kitöltendő játszanak.)
1893. 09. Magyarországon a Ferenc József Nevelőintézet V. osztályos tanulói megalakították a Footbal Club nevű sport társaságukat.
1893. Egyes vélemények szerínt Szafka Manó budai főgimnáziumi tornatanár hozta az első labdát Londonból. Itthon a diákokkal ugrómércékből csináltak kapukat és így játszották az "angol labdázást". Kézzel! Csak amikor lefordították a szabálykönyvet akkor derült ki, hogy ezt a játékot lábbal kell játszani. Lassan belejöttek és egy év múlva már sokan nézték, amikor játékra került a sor.
1892. 11. 25. Párizsban az Unions Les Sociétés Francaises de Sport Athlétiques ötéves fennálásának megünneplésére rendezett összejövetelen a szervezet titkára, Pierre de Coubertin báró tartotta az ünnepi beszédet. Itt vetette fel az olimpiai játékok felelevenítésének gondolatát. (Előszőr a svéd F. Bogislaus gondolt erre, még 1800-ban.)
1892. Valószínűleg a futballvilág első egyesületi játékos vásárlása (átigazolása) zajlik, amikor az Aston Villa megveszi a Westbromwich Albion csapatától John Reynoldsot (40 font) és Willie Grovest (100 font).
1891. 06. 08. Walter Camp (akit az "amerikai futball atyja" jelzővel illetnek) megjelentei könyvét, "American Football" címmel. Ez az első futballkönyv az Egyesült államokban.
1891. Az Ír Labdarúgó Szövettség javaslatára bevezetik a 11-es rúgást (büntető rúgást).
1890. Egy liverpoolitól, bizonyos Brodie-tól származik az ötlet, hogy a kaput hálóval lássák el. Ezt a következő évtől kötelezővé is teszik.
1889. Országszerte alakulnak játszó társaságok és ezekben minden bizonnyal rendszeresen játszanak futballt is.
1888. Megalakul a világ első labdarúgó ligája, az angol labdarúgó liga, 12 egyesület részvételéve, amelyek közül sok ma is az I. ligában játszik. (Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts. County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion, Wolverhampton Wanderers) A világ első labdarúgó bajnoka a Preston North End.
1886. 11. Az első benzinmeghajtású autót szabadalmaztatja Carl Benz.
1886. 10. 28. Amerikában felavatják a franciák ajándékát, a New York-i kikötő bejáratánál felállított "Szabadságszobrot".
1886. A Képes Sportnaptárban megjelenik a "Három angol labdajáték" című írás, amelyben a szerző, Szokolay Kornél a labdarúgást is bemutatja. A kor sportlapja a Herkules, a futballról írt egyik cikkében megemlíti, hogy a játékban használt gumibelsővel ellátott bőrlabdához hasonlót már régen használtak Erdélyben. Az a labda egy kemény bőrbe vart felfújt hólyag, amit "széllabdának" neveznek.


 
 
Előzmények
Válassz a listából