Előző 1901. évi amatőr bajnokság Következő


Gólkirály: - 17 (góllövők)

Végeredmény
 
# Klub Lejátszott Győzelem Döntetlen Vereség R. Gólok K. Góltelj. Pontszám
1 Budapesti Torna Club (BTC)  8 8 0 0 37 5 89% 16
2 MUE Magyar Úszó Egyesület  8 5 0 3 17 20 46% 10
3 Ferencvárosi TC  8 3 1 4 20 28 42% 7
4 MAFC Műegyetemi Atlétikai és Football Club  8 2 1 5 11 8 58% 5
5 Budapesti Sport Club (BSC)  8 1 0 7 7 31 19% 2
Kommentár
 

Bajnoki mérkőzésen előszőr 1901. február 17-én mérték össze tudásukat magyar labdarúgók. A mérkőzést a BTC  játszotta a BSC  ellen és 4-0 arányban sikert aratott.

A végső elszámolásnál a BTC  minden találkozóját megnyerve 100%-os eredménnyel végzett az első helyen. Mint győztes csapat érmet még nem kaptak, viszont az egyik támogató ajándékaként a 11 legtöbbet szereplő játékos egy-egy sapkát vehetett át.

A Műegyetemi Football Club  (MFC ) visszalépett a következő évi bajnoki szerepléstől. A döntésnek két kiváltó oka volt. Az első, hogy a BTC  elleni mérkőzésüket megóvták (egyébként ezt a mérkőzést március 03-án játszották és 5-2-re elvesztették) és bár elsőfokon elfogadták panaszukat és újrajátszást rendeltek el, de miután a BTC  is fellebbezett a közgyűlés végül 26-2 arányban jóváhagyta a pályán elért eredményt. (Az óvást amiatt nyújtották be, hogy szerintük a BTC  első góljánál a labda nem jutott át a gólvonalon.) A második ok, hogy az MFC -nek gondot okozott az MLSZ őszi idényről hozott döntése. Már augusztus végén játszaniuk kellett volna, de mivel egyetemi csapat lévén sok vidéki játékosuk volt ezért kérték, hogy csak szeptember közepén kezdjenek. Ehhez az MLSZ nem járult hozzá ezért úgy döntöttek, hogy ősszel a visszavágókon már nem lépnek pályára. Ezekután az ellenfelek játék nélkül kapták meg a 2-2 pontot. (Az MFC  pályán elért eredményei 4 lejátszott mérkőzés, 2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 11-8-as gólarány.)

A legnagyobb gólkülönbséggel, 8-0-ra a BTC  verte az FTC  csapatát, ez volt a legtöbb rúgott gól is. A legtöbb találatot az FTC -BSC  5-4-re végződő összecsapása hozta.

A másodosztályban az első mérkőzés a 33FC -BEAC  összecsapás volt, ami 6-1-es eredményt hozott. A II. osztályból visszalépett a BEAC  (Budapesti Egyetemi Atlétikai Club ) az MFC -vel megegyező okok miatt. Egyéb okok késztették a visszalépésre a Magyar FC-t és a MAC -ot. Így az induló nyolc csapat helyett csak öt fejezte be az idényt.

A feljutásért osztályozót kellett játszani. Az utolsó két csapatnak kellett mérkőznie, de mivel az MFC  visszalépett, így a BSC  mellett az FTC -nek kellett kiállnia a II. osztály első legjobbjaival. Az FTC  könnyen legyőzte a Rákosszentmihályi SE csapatát és 10-2-es győzelmével biztosította helyét a legjobbak között. A másik találkozó furcsán alakult. Az eredmény BSC -33FC  0-0, ami azt jelentette az akkori szabályok alapján, hogy a két csapat nem cserél osztályt. A csere nem is történt meg, de a 33FC  mégis az I. Osztályban játszhatott a következő bajnoki évben, mert a visszalépett MFC  helyett engedték indulni.

Feljutott a 33FC .

Sok érdekesség volt még ekkor. Lehetőség volt például arra, hogy egy játékos több klubbnak is tagja legyen, ha azok nem azonos osztályban játszottak. Voltak is akik éltek ezzel a lehetőséggel és előfordult, hogy egy-egy labdarúgó egy napon két bajnoki mérkőzést is játszott. A mérkőzéseket bármilyen méretű pályán le lehetett játszani. A játékosokat nem igazolták, hanem csak egyszerűen bejelentették az egyesületek. A találkozók időpontját sem sorsolták, az ellenfelek megállapodtak az időpontban. A büntetések között 5 és 10 perces kiállításra is volt lehetőség.

Részeredmények
 
Egyesületek BTC MUE FTC MAFC BSC
Budapesti Torna Club (BTC)  7 : 0
8 : 0
5 : 2
4 : 0
MUE Magyar Úszó Egyesület  0 : 3
3 : 2
GY 4 : 0
Ferencvárosi TC  3 : 5
3 : 1
2 : 2
5 : 1
MAFC Műegyetemi Atlétikai és Football Club  V 3 : 1
V 4 : 0
Budapesti Sport Club (BSC)  0 : 5
2 : 4
4 : 5
GY
A bajnokság góllövői
 
Játékos neve Góljainak száma Klubja
Manno Miltiades 17 Budapesti Torna Club (BTC) 


 
 
Előzmények
Válassz a listából