Dátum Esemény
1873. 03. 08. Anglia és Skócia ebben az évben is találkozik nemzetközi mérkőzésen. Ez a világon a második nemzetközi találkozó. Az előző évi döntetlen után, most Anglia 4:2 arányban győz.
1873. Bevezetik a szögletrúgást.
1872. 11. 30. Glasgowban Anglia és Skócia játsza a modern futball első nemzetközi mérkőzését. Az eredmény 0:0. A játék keménységére jellemző, hogy 15 játékos megsérül.
1871. A csapat egy labdarúgójának engedélyezik, hogy a kapu védelmében használja a kezét is. Megjelent a kapus poszt! Kialakítják a kapu jelenlegi alakját is.
1871. 2000 néző tekinti meg Angliában az ebben az évben alapított Football Assosiation (FA) által kiírt Challenge Cup (Vándorserleg) kupájáért játszott döntőt. Ez az első hivatalosan kiírt verseny és labdarúgó trófea.
1870. A labdarúgó csapat valamennyi játékosának megtiltják a kéz használatát. Ebből következik, hogy még mindig nincs kapus.
1869. Megalakul a kontinens első labdarúgó egyesülete Svájcban, a genfi Satlen.
1866. Bevezetik a szabadrúgást és a lesszabályt. (Ez még nem a mai lesszabály, hiszen időközben többször is módosult.)
1863. 12. 08. Londonban véglegesítik a futball játék egyes szabályait és a rögbitől való különválását.
1863. 10. 26. Londonban 12 klub részvételével a Queen Streeten megalakul a Football Association (FA), a világ első futball szervezete és tanácskozások kezdődnek a szabályok egységesítéséről.
1863. 11 főben határozzák meg egy labdarúgó csapat létszámát. (Kapus még mindig nincs!)
1862. Az uppinghami szabályok változtatnak a labdarúgás képén. Még megengedik a kéz használatát labdaátvételre, de tiltják a sarok használatát. Ha a támadó az ellenfél térfelén a labda elé szalad leshelyzetbe kerül, de csak a támadó közeledhet a védőhőz, az nem mehet 6 lépésnél közelebb a támadóhoz. Lökni csak a labdától távol lehet.
1857. 10. 24. FC Sheffield néven a harrowi internátus volt diákjai megalapítják a világ első futballklubját. Ezzel elkülönítik magukat a terjedő rögbitől, de a szabályok rögzítése most sem történik meg (a "cambridge-i szabályok"-ra hivatkoznak, amelyek viszont nem jelentek meg nyomtatásban).
1848. Angliában egykori diákok megállapodnak a rögbi és a futball különválasztásában.
1845. A futball játék angol szerelmesei megalkotják a modern futball első szabálygyüjteményét, az úgynevezett "cambridge-i szabályok"-at, hogy elkülönítsék magukat a brutálisnak tartott rögbitől. A szabályok sajnos később feledésbe vesztek, mert nyomtatásban nem jelentek meg.
1825. Angol sportfolyóirat (Sporting Weekly) számolbe egy népi sportrendezvényről, ahol futball mecsset is rendeznek két falu között. A játékosok száma 500, ami ezt megelőzően nem volt szokatlan, de ekkor már kivételesnek számított.
1806. Az Amerikai Egyesült Államokban a Yale egyetemen a későbbi rögbihez hasonló módon játszanak futballt.
1791. Angliában polgárjogot nyert a futball, amikor III. György részt vett egy mérkőzésen.
1738. 01. 19. Firenzében utoljára rendeznek hivatalosan calciot, azt a labdajátékot, amit a labdarúgás ősének tekinthetünk.
1683. Japánban egy kemarit játszó csapat tagjai 5188 alkalommal továbbítják egymásnak a labdát (négy órán keresztül) anélkül, hogy leesne.
1679. A Magdalena College (Cambridge) futball mérkőzésein a diákok túlzott sörfogyasztásáról szólnak rosszallóan az iskola feljegyzései.
1660. Angliában az Itáliából hazatérő és ott a calciót nagyon megkedvelő II. Károly ismét engedélyezi a labdarúgást. A játékot szervezetté tették. Rögzítették a pálya méretét (80*120 m), a játékot játékvezető irányította, az alapvonalakon egymástól 1 m távolságra elhelyeztek két karót és a köztük lévő vonalszakaszt elnevezték goal-nak. Pontnak az számított, ha ezen a gólvonalon átjutott a labda. Az eredményt két gólbíró rögzítette, akik egy-egy rovátkát véstek a náluk lévő fadarabba minden találat után.
1650. A calcio igazi népi játékká vált Itáliában.
1643. Angliában a puritánok elégetik I. Jakab rendelkezését és ezzel (természetesen nem csak jelképesen) ismét tilos a labdarúgás.
1617. Angliában I. Jakab király hatálytalanítja az addigi labdarúgást tíltó rendeleteket. Ezzel újra szabad utat enged az általa is kedvelt játék űzésének.
1602. Angliában megkülönböztetik a futball két változatát az "over country" (területen kívülre), valamint "goals" (kapukra) való játékot. Az "over country"-ban árkon-bokron át játszottak, a labdát csak lábbal volt szabad érinteni. A "goals" játékban célvonalak által határolt területeken játszanak, a kéz használata megengedet.
1583. A labdarúgás szabályai lényeges változáson mennek át. A csapatok létszámát 20-30 főre korlátozzák. A kezet továbbra is lehet használni de a labda hajítása már tilos. Bevezettek egy kezdetleges lesszabályt is. A csapatok választottak egy-egy bírót, akik választottak egy harmadik ún. főbírót, tehát kialakult a bírói háromas. Már bizonyos tervszerűség jellemezte a csapatok felállását, de a rúgások célja még a "minél messzebb szálljon" volt és a cselezések is inkább csak dulakodások voltak, kapusokra még nem volt szükség.
1580. Giovanni di Bardi calcio szabálykönyvében felhívja a figyelmet, hogy a sikeres játék érdekében nagyon fontosak a rendszeres edzések, valamint kiegészítő sportágak( torna, úszás, lovaglás, stb.) űzése.
1580. Hátsó-Indiában kapuk nélkül, rotang labdákkal játszák a futballt.
1577. Kenilworth-ben az angol királynő, I. Erzsébet tiszteletére más sport események mellett, futballmérkőzéseket is játszanak. Ekkor bizonyíthatóan előszőr hangzik el a "goal", kapu kifejezés (magyarul úgy mondjuk góóóóól).
1536. Firenzében Alessandro deMedici esküvőjét hatalmas calcio játszmával ünnepelték.
1531. Úriemberhez nem illő sportnak nevezi a futballt "The Gouvernor" c. könyvében Thomas Elyot.
1530. 02. 17. A megszált Firenzében calciot játszanak, hogy eltereljék figyelmüket az éhségről és hangsúlyozzák önállóságukat. Tehát a játéknak politikai, nemzeti jelentősége lett. Ennek emlékére az elkövetkező években ugyanezen a napon mindig játszottak. Sokan ezt a napot tekintik a labdarúgás nevű sport születésnapjának.
1511. Az olasz városok főterein játszott calcionak kialakultak a kötött előírásai. Ezeket foglalja össze Paolo Cortese és művét tekinthetjük a labdarúgás első európai szabálykönyvének.
1492. Firenzébe a calcio-viadalokra Pietro deMedici hozat játékosokat. Talán ezt tekinthetjük az első játékos vásárlásnak.
1490. 11. 10. Az Arno jegén a firenzeiek calciot játszanak.
1480. Bolognában a calcio (futball) játékban a belőtt gólért a játékosok pénzjutalmat kapnak. Angliában a 15.. században azok a játékosok, akik a szentek napján játszottak az Oxfordshire grófságban pénzt kaptak Bicester perjelétől. Valószínűleg ezek a játékosok az első európai profik, de legalábbis ezek az első jelei a majdani profizmusnak.
1459. Firenzében hatalomra kerülnek a Mediciek és ezzel a calcio is nagy fejlődésnek indul. Pietro de Medici a játék űzésére biztatta a nemességet. A Piazza Santo Spiritón játszott meccseken labdarúgó öltözéket kezdtek használni (az első mezek!). A játék népszerűsége egyre nőtt. Végül a Piazza di Crocen évi három mérkőzést játszottak arisztokratákból álló csapatok.
1400. -as évek Firenzében megszületik a "giuoco del calcio" (labdarúgás). A Piazza Santo Spiritón egy körülkerített területen játszák és a találkozókat battague-nek, csatának nevezik. Más Észak-Olasz városokban is játszanak mérkőzéseket. Angliában céh szerű szervezett csapatok alakulnak és évente kibérelik a londoni Brewers Hall-t. Egy skót költő a Lincolnban játszott utcai labdarúgásról ír. Ebből a beszámolóból értesülhetünk előszőr arról, hogy a játékban meghatározott a játékosok száma. A keleti angol grófságokban (Suffolk, Norfolk, Essex) a "rugdosásos" labdajátékot már kijelölt pályán játszák, egymástól 18 m-re elhelyezett kapukkal. Európában sokfelé és sokféle labdajátékot játszanak. Az egyiknél rúgták, dobták és vitték is a labdát, de volt olyan is, ahol csak rúgni lehetett. Sokszor használtak felfújt labdát a játék során.
1349. 06. 12. II. Edward ismételten megtiltja a futballt. Ezt és az ehhez hasonló haszontalan játékokat (pl. kugli, hoki) okolva azért, hogy a fiatal férfiak felhagytak az íjjal és nyíllal való lövés gyakorlásával. Elrendeli, hogy ünnepnapokon mindenki köteles a főtéren megjelenni és gyakorolni a lövészetet. Büntetést szabott ki mindazokra, akik "tumultusokat okoznak a nagy labda körül". Ez utóbbit használták ki azok akik mégis játszani akartak, de óvakodtak volna megsérteni a királyi rendeletet. Ezután kisebb labdával játszottak. (Akkoriban lett megközelítően akkora mint a maiak.)
1325. Az azték birodalomban több labdajáték mellett a futballt is játszák.
1321. A különböző tiltások nem ok nélküliek. Egy példa a játék közben eluralkodó dúrvaságra, hogy futballjáték közben meggyilkolják John de Buddeworth-öt és a fejét használják labdának.
1319. Franciaországban brutalitása miatt V. Fülöp betiltja a soule nevű játékot. Később a tiltást 1969-ben V. Károly, 1781-ben pedig a parlament is megismétli.
1314. 04. 13. Ebből az évből származik az első említése Angliában annak, hogy lábbal is játszanak labdajátékokat. Ugyanebben az évben, II. Edward idején London polgármestere (Nicholas Fardon) megtiltja a város falain belül a futball játékot. A tiltás oka, hogy bőrlabda kergetése közben, amit hólyaggal béleltek ki, a játékosok saját és társaik testi épségén kívűl valamennyi polgárt veszélyeztették, lévén az utcákon hajszolták a játékszert. Az elkövetkező években még sokszor tiltják be ezt a játékot Anglián kívül is akár börtönbüntetést is kilátásba helyezve a tilalom megszegőivel szemben. ( A tiltást később III. Edward, II. Richard és IV. Henrik idején megerősítették.)
1175. Angliában a diákok és a kézművesek farsang idején labdajátékot játszanak.
1160. Franciaországban elterjed egy kultikus futballjáték a soule.(Az elnevezést a kelta "heul"-ra vezetik vissza, ami Napot jelent. A játékot két falu vagy a falu egyik és másik vége között játszották. Kezdéskor a labdát a felektől egyenlő távolságban a magasba dobták (hogy érintkezzék a Nappal, eredetileg vallálsos célja volt ajátéknak) valamint megszólalt a harang. A játék célja a labda eljuttatása az előre kijelölt kapuba (templomajtó, városkapu, stb.). A játéktér a teljes határ vagy település, az eszközökben sem válogattak. A labda börből készült szalmával vagy korpával töltött gömb.
1120. Kínában rohamosan csökken a labdarúgás népszerűsége, ami annak is köszönhető, hogy nagyképűnek, kötekedőnek tartott profi játékosok alkotják a csapatokat.
1096. Japánban lejegyzik a kemari szabályait.
905. 05. 20. A japán kemari játékban Daigó tennónak 206 ütésig sikerü a levegőben tartania a labdát. Tekinthetjük ezt az első feljegyzett rekordnak.
850. Nem csak falvak lakói, de néha népek is játszottak egymással a brit szigeteken. Húsz-húsz fős angol és skót labdajátékos csapat küzd egymással Kildear-Castle mellett. Ez az első feljegyzés nemzetközi viadalról. A találkozót végül az angolok 3:2-re megnyerték.


 
 
Előzmények
Válassz a listából